IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Одобриха план за изпълнение на неотложни мерки за присъединяване към Шенген

Правителството ще финансира проектите по плана с 10,9 млн. лв.

13:52 | 23.12.10 г.
Одобриха план за изпълнение на неотложни мерки за присъединяване към Шенген

Правителството одобри План за действие по изпълнение на неотложни мерки във връзка с присъединяване на България към Шенгенското пространство, съобщиха от правителствената пресслужба.

С плана се отговаря на препоръките, направени в експертните доклади за изпълнението на критериите.

В съобщението се посочва, че страната ни е преминала всички оценки по Шенген в областите "Полицейско сътрудничество", "Защита на личните данни", "Визи", "Граници" (морски, въздушни и сухоземни) и "ШИС/СИРЕНЕ".

България е получила и положителни оценки за изпълнението на шенгенските критерии в рамките на процедурата за проверка на готовността на България за постигане на критериите за присъединяване към Шенген.

Одобреният днес от правителството план е структуриран в два раздела - неотложни мерки до 31 март 2011 г. и последващи мерки до 31 декември 2011 г. Сред неотложните мерки са осигуряване на необходимия брой стационарни, носими и мобилни ТЕТРА-терминали в граничната зона на външните сухопътни граници, увеличаване на планираните количества горива за ГД "Гранична полиция", адаптиране на съществуващия модул "Ротация" и внедряването му на ГКПП и др.

Част от последващите мерки са осъществяването на процедури по доставка и монтиране на устройства за откриване на укрити лица в товарни автомобили, изграждане на пунктове за временно базиране на хеликоптери на морската и западната сухопътни граници, осигуряване на резервни комуникационни канали и др. Мерките са общо 32.

Изпълнението на препоръките на Комисията за оценка, включени в плана под формата на различни дейности, е задължително условие, което ще гарантира успешното присъединяване на България в заявения срок през март 2011 година.

Правителството днес осигури финансово изпълнението на мерките, като одобри финансирането на проектите по плана с 10,9 млн. лв.

За изпълнението на поетите от страната ни ангажименти правителството осигури общо 56 млн. лв. за реализиране на националния шенгенски план за действие. Голяма част от проектите, финансирани с национални средства, са изпълнени успешно, а останалите ще бъдат завършени до март 2011 година, се посочва в съобщението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още