IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сергей Шматко: Русия е готова да излезе от проекта "Бургас-Александруполис"

Очакват се официалните решения на българското правителство, но Москва разработва алтернативни сценарии за петролопровод

13:01 | 25.02.11 г. 1
Сергей Шматко: Русия е готова да излезе от проекта "Бургас-Александруполис"

Русия вече не залага на проекта "Бургас-Александруполис" и е готова да излезе от него, въпреки че продължава да го смята за икономически целесъобразен. Това заяви днес руският министър на енергетиката Сергей Шматко, съобщи БНР.

Към днешна дата на практика сме замразили проекта за петролопровод в очакване на официалните решения на българското правителство, посочва Сергей Шматко. В зависимост от тези решения, ще предприемем и нашите бъдещи действия, които не изключват излизането на Русия от трансбалканския проект, заявява министърът.

Той уточнява, че при тази ситуация ще бъдат задействани предвидените в договорите механизми за търсене на компенсации. Руският енергиен министър посочва още, че в своята стратегия за развитие на транспортните коридори, Москва вече не залага особено на този петролопровод и разработва алтернативни сценарии, включително на руска територия.

Същевременно Сергей Шматко продължава да смята, че проектът "Бургас- Александруполис" е икономически изгоден и затова, по думите му, Русия все още е заинтересована от неговата реализация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Lo_Ridah
преди 13 години
Икономически изгоден е, абсолютно, ама за кого ? ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още