IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Включват горите в схемите за търговия с въглеродни емисии

Водят се преговори чрез Световната банка за продажба на известно количество квоти от българските гори на трета страна

13:25 | 01.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Включват горите в схемите за търговия с въглеродни емисии

Българските гори ще станат част от механизма за търговия с въглеродни емисии. Това съобщи заместник-министърът на земеделието и горите Георги Костов на дискусия за развитието на сектора.

Към момента вървят преговори чрез Световната банка за продажба на известно количество емисии от българските гори на трета страна – Испания. Администрациите, които трябва да извършат тази продажба, са Министерството на финансите и Министерството на околната среда и водите, каза Костов.

Той поясни, че механизмът за търговия с въглеродни емисии е свързан най-напред с изчисляване по световно признати методики на количеството въглероден двуокис, което е трайно задържано в българските гори с увеличаването на обема на дървесината.

„Годишно гората в България нараства с 14,5 млн. куб. метра. Ние отсичаме около 6 млн. куб. метра. Така всяка година 7 – 8 млн. куб. метра дървесина се натрупват в горите“, допълни Костов. По негови изчисления натрупаният запас от дървесина в момента е около 650 млн. куб. метра, а близо половината от този обем е трайно задържан въглерод.

Европейският пазар на емисии в момента е с много ниски цени, има срив. Надявам се, че с извeждането на световната икономика от кризата ще се увеличи отново търсенето на такива емисии, допълни заместник-министърът.

Освен държавата, общините и частните собственици на гори също биха могли да се възползват от търговията с емисии. За да се случи това на практика, тепърва ще се пише подзаконов нормативен акт.

Част от средствата, които ще бъдат спечелени от продажбата, ще бъдат вложени в подобряване на състоянието на горите.

На дискусията за горите земеделският министър Мирослав Найденов съобщи, че шестте държавни предприятия за управление на горските територии, които се създават с окончателното приемане на Закона за горите, ще са с центрове: Враца, Габрово, Шумен, Благоевград, Смолян и Сливен.

Сега за първи път се разделя икономическата от контролната дейност, правомощията на горската инспекция се изравняват с тези на полицията, дава се възможност на стопанската инициатива, допълни министърът. Той обеща, че ако със закона са допуснати някакви грешки, промяна ще има още този мандат.

Законът дава възможност горите да се самофинансират и да се развие горската пътна мрежа, каза заместник-председателят на парламентарната земеделска Емил Димитров. Според него трябва да се използва в по-голяма степен потенциалът на биомасата, освен на другите източници на възобновяема енергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още