IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Върнахме си акредитацията за търговия с емисии на парникови газове

Разрешението по Протокола от Киото ни бе отнето през юни миналата година заради пропуски в регулаторните механизми

11:18 | 05.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Върнахме си акредитацията за търговия с емисии на парникови газове

България си върна акредитацията по Протокола от Киото за търговия с емисии на парникови газове, съобщава БТА.

Молбата на България за възстановяване на акредитацията на страната за участие в международната въглеродна търговия е разгледана на 12-ата среща на Прилагащия орган към Комитета по изпълнение на задълженията на страните по Протокола от Киото, състояла се на 3 и 4 февруари в Бон, Германия.

Компетентният международен орган е разгледал искането на България и е взел решение за неговото пълно и незабавно удовлетворяване, се посочва в съобщението.

Отбелязва се, че с възстановяването на акредитацията на страната ни за участие в търговията с емисии се отваря връзката към международния регистър за транзакции.

Подновява се възможността за включване в европейската търговия с квоти и единици по механизмите на Протокола от Киото.

Правото на България за участие в международната въглеродна търговия бе прекратено на 28 юни 2010 г. въз основа на констатация на компетентните международни институции за зле работеща Национална система за инвентаризация на парникови газове в периода преди 2009 г.

Това създаде големи затруднения за над 130 големи български предприятия и лиши държавата от шанса за финансови приходи чрез участие в международната търговия с квоти на емисии на парникови газове в продължение на седем месеца, се припомня в съобщението.

МОСВ осъществи редица фундаментални мерки за реформиране и укрепване на Националната система за инвентаризация на емисиите на парникови газове в екипна работа с експерти от министествата на земеделието и храните, икономиката, енергетиката и туризма, транспорта и съобщенията, вътрешните работи, от Националния статистически институт и други институции.

Значително бяха активизирани международните контакти и привличането на външна
експертиза. Действията и мерките в международен план бяха осъществявани в тясна координация и взаимодействие с МВнР. Благодарение на тези действия поисканата от България нарочна проверка през октомври 2010 г. констатира, че е постигнат огромен напредък и не са останали съществени нерешени въпроси.

Това даде възможност България да поиска възстановяване на акредитацията за международна търговия с емисии на парникови газове, се отбелязва в съобщението.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още