IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН: Инвестирайте в зелени сектори за дългосрочна стабилност в икономиката

Зеленият модел на икономика ще осигури по-високи темпове на растеж през следващите 5-10 години, прогнозират от ООН

15:24 | 22.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
ООН: Инвестирайте в зелени сектори за дългосрочна стабилност в икономиката

Организацията на обединените нации (ООН) прогнозира, че инвестирането на 1,3 трлн. долара годишно в т. нар. зелени сектори ще осигури дългосрочна стабилност в икономиката, съобщава BBC.

В доклада си ООН посочва, че инвестиции в размер на около 2% от световния брутен вътрешен продукт (БВП) в 10 ключови области ще дадат тласък за изграждането на основите на една икономика с по-ефективно използване на ресурсите и с много по-ограничени емисии на парникови газове.

От ООН също препоръчват да се следва нова икономическа политика, която да промени разбирането, че растежът на икономиката е неразривно свързан с голямо потребление.

Резултатите от проучването са публикувани по време на 26-та сесия на Програмата на ООН за опазване на околната среда (ЮНЕП), на която са взели участие 100 министри от целия свят. Тя ще се проведе до 24 февруари в Найроби, Кения.

„Правителствата имат централна роля за промяна на законите и политиките, както и в инвестирането на обществени средства в обществени блага, чрез които да се направи преходът възможен“, коментира Паван Сукдев, ръководител на ЮНЕП.

„Неправилното разпределение на капитала е в центъра на сегашната дилема в света и има бързи мерки, които могат да се вземат, като се започне буквално днес“, допълва той.

Сукдев посочва постепенното премахване на програмите на стойност 600 млрд. долара за субсидиране на изкопаеми горива в световен мащаб и прекратяването на субсидиите за неустойчиво рибарство като възможни мерки.

От ЮНЕП определят "зелената икономика" като такава, която води до "подобряване на благосъстоянието на човека и социалната справедливост, докато значително се намаляват рисковете за околната среда и екологичния недостиг".

Авторите на доклада препоръчват въпросните 2% от световния БВП да се инвестират за насърчаване и подкрепа на дребните земеделски стопанства, за подобряване на енергийната ефективност на сградите, за намаляване на капацитета на риболовния флот в света, за борба с изменението на климата и подобряване на рециклирането.

Докладът, изготвен от експерти от развитите и развиващите се пазари, показва, че зеленият модел на икономика ще осигури по-високи годишни темпове на растеж в рамките на следващите 5-10 години.

За да се отключат необходимите инвестиции обаче, е необходимо да се реформират съществуващите национални и международни политики, посочват от ООН.

„При положение че 2,5 млрд. души живеят с по-малко от 2 долара на ден и световното население ще се увеличи с 2 млрд. души до 2050 г., става ясно, че трябва да продължаваме да развиваме нашите икономики. Но това развитие не може да става за сметка на самите животоподдържащи системи на сушата, в океаните или в атмосферата, с които се поддържат и нашите икономики, а по този начин и живота на всеки един от нас“, се казва още в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още