fallback

Зелените настояват за сериозна редакция на енергийната стратегия до 2020 г.

В сегашния си вид документът представлява „парад на проекти-динозаври, останали само на хартия“, смятат еколози

12:12 | 17.05.11 г.

Представители на политическа партия Зелените се опасяват, че Енергийната стратегия на Република България до 2020 г. обрича страната на енергийна зависимост и господство на монополните структури, затова настояват тя да бъде основно преработена преди окончателно й приемане от парламента. Официалната позиция е разпратена от пресслужбата на Зелените. Стратегията подкрепя инвестициите в ядрена енергетика, нарастващото потребление на природен газ, включително и добив на шистов газ, и използване на въглища вместо да се ориентира към източниците, водещи до намаляване на вредните емисии и преход към „нисковъглеродната икономика“, е становището на Зелените.

Те припомнят, че е важна децентрализация на сектора чрез подкрепата за въвеждане на "умни мрежи" и изграждането на малки мощности възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) в градските населени места. Вместо това стратегията набляга на големи комплекси от ВЕИ и хидроенергийни комплекси, което вместо към децентрализация води до насърчаване на монополните обекти, се посочва в позицията.

Стратегията представлява парад на проекти - динозаври по размер и актуалност, съществуващи от десетилетия само на хартия мега-проекти, се казва още в становището. Според Зелените в документа прозират същите идеи от предходната версия, подготвена от Тройната коалиция (ноември 2008).

Затова и изводът, който се налага, е, че в сравнение с целите, поставени от другите европейски държави, българският вариант на Енергийната стратегия не е този, който ще доведе до реален преход и трансформация на статуквото в България.

Като припомнят, че стратегията е приета от правителството, без да бъдат взети под внимание предложенията на неправителствентите организации, те настояват преди приемането й от Народното събрание стратегията да бъде преработена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:39 | 12.09.22 г.
fallback