IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Дянков и Орешарски тълкуват макроикономическите показатели

Какво си казаха настоящият и бившият министър на финансите по време на обсъждането на вота на недоверие към правителството на Борисов

12:00 | 16.06.11 г. 36
Автор - снимка
Създател
Как Дянков и Орешарски тълкуват макроикономическите показатели

Състоянието на икономиката на България и основните макроикономически показатели понастоящем трябва да се сравняват не с тези преди кризата, а със сегашните показатели на целия Европейски съюз. Това каза от парламентарната трибуна финансовият министър Симеон Дянков по време на започналите днес сутринта дебати относно внесения вот на недоверие срещу правителството на премиера Бойко Борисов.

През 2008 г. по размер на бюджетния излишък България беше на пето място в ЕС, като излишъкът беше 1,7% от брутния вътрешен продукт (БВП). През 2010 г. с бюджетния дефицит от 3,2% България също е на пето място в ЕС, каза Дянков. Прогнозираният бюджетен дефицит за тази година е 2,5%, което означава, че се очертава отново да бъдем на пето място по този показател  в ЕС, посочи той.

През 2008 г. размерът на брутния външен дълг на страната е бил 13,7% от БВП, докато сега е около 17%, обаче същевременно този показател в ЕС е нараснал с 18%, каза Дянков.

По думите на финансовия министър оценките на международните кредитни агенции показват добра перспектива за развитието на икономиката на България.

Към края на май тази година митниците преизпълняват плана си за приходите с 1%, т.е. с 28 млн. лв., но в сравнение със същия период на миналата година преизпълнението е с 430 млн. лв. При НАП също има малко преизпълнение на приходите спрямо заложените в бюджета към края на май, а спрямо първите пет месеца на миналата година преизпълнението е с 368 млн. лв.

Ръстът на БВП за първото тримесечие на годината е 3,4%, посочи още Дянков.

Макар и малко, преките чуждестранни инвестиции тази година са насочени главно в производството, което е по-добре, отколкото да бъдат насочени към имоти, както беше преди, каза още той.

Като положителни елементи в политиката на правителството финансовият министър посочи още промяната в статута на НДК, което отскоро е държавно дружество, което според него ще направи управлението му по-прозрачно.

„Насред кризата правителството отдели средства и за музеи, което освен всичко друго е добре и за самочувствието ни“, каза още Дянков.

Съгласен съм сравненията да се правят спрямо другите страни от ЕС, а не само спрямо показателите отпреди кризата, но и тези сравнения не говорят добре за нашата икономика, каза от трибуната непосредствено след изказването на Дянков предишният финансов министър Пламен Орешарски.

Есента на 2009 г. ЕК постави България между първите пет страни по шансове за бързо възстановяване от кризата поради голямата финансова стабилност, докато сега само ние от тези пет страни сме под въпрос, посочи Орешарски.

За 2010 г. средният ръст на БВП в ЕС беше 1,9%, докато за България беше 0,2%, което означава, че сме били в депресия, каза още той.

За четирите години при управлението на предишното правителство средният ръст на БВП беше 6,4%, което е доста над средното за ЕС.

По думите на Орешарски една от причините за спада на БВП през 2009 г. е преохлаждането на икономиката с прекалени рестрикции, а също така и неизплащането навреме на дължимите суми по договори на бизнеса. 

Първоначално поставената цел за присъединяване към ERM 2 и еврозоната постави фискалната политика на погрешна основа, заяви още Орешарски.

„Миналата година и тази подавате погрешни сигнали към бизнеса и гражданите, което внушава несигурност и отказ от инвестиции. Миналата година за кратък период няколко пъти се смени мнението ви дали да се вдига ДДС или не“, даде пример той.

Само за последната седмица относно пенсиите отначало казахте, че ще има еднократна надбавка, след това - че ще има вдигане на всички пенсии, защото другото е дискриминация, а след това се оказа, че ще има само надбавка за вдовишките пенсии, каза той.

„Откакто сте на власт, мечтата за вдигане на българските доходи до средноевропейските все повече се отдалечава“, заяви Орешарски.

По време на обсъжданията в парламента присъстват почти всички министри без премиера Бойко Борисов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

34
rate up comment 0 rate down comment 2
vilqn
преди 12 години
Съгласен съм с мнението на 33. Всеки се хвали с ръст на икономиката от предишното "правителство", а не се замисля, че по-голямата част на тоя ръст се е дължал на заемите, които се теглеха тея години. Сега ката орязаха заемите и спряха чуждите инвестиции, ела ти се справяй със ситуацията. И моля *** и некомпетентни хора да не си изливат ограничето мислене в бавно развиващи комнтари от рода на 35 !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 1 rate down comment 1
dakl
преди 12 години
всякакво сравнение между Орешарски и Дянков е безполезно, защото Дянков е просто пародия на финасист , който се върти около безмозъчния си началник и в резултат ние все по-вече затъваме в икономическата пропост!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 1 rate down comment 0
slavkovrr
преди 12 години
Човека ти дава цифри и факти, а ти политически изказвания!!Има си форуми за политика, там плямпай , тука давй факти и цифри!!А за Масларова и т.п., щом не са осъдени (не че невярвам ,че са безгрешни)!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 1 rate down comment 1
rootoffselo
преди 12 години
1-во, не съм се изнервил, защото не си първият, който пише глупости. 2-ро, не си наясно с нещата, а имаш самочувствие. Това е присъщо на всеки бездарен човек. 3-то, Орешарки може и да е един от най-добрите икономисти, но критиката му за прекаленото охлаждане на икономиката не е особено смислена. Защото сега щяхме да сме поне още няколко милиарда вътре, ако не беше рестриктивната политика на Дянков. Не забравяй, че ние не сме САЩ и не можем да си позволим да си раздуваме дълговете. 4-то, г-н Орешарски или по-точно Тройната коалиция оставиха на правителството около 1 милиард не разплатени пари с бизнеса. Да не говорим какво крадене падаше. Масларова, Цонев, пък и другите бая попрецункаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 3 rate down comment 1
Graf
преди 12 години
Какво се изнерви? От числата? Че криза имаше, имаше. Въпросът е за кризата у черепните ви кутии и съдържаемото там. ДЕееааа... Нещо друго да измислите защитавайки незащитимото? Да измислите някой нов аргумент за катастрофата на Дянков? Криза имало. В кутията за пица и в неговата глава, както у вашите. Щото 3/4 от Европа забрави за кризата, а ако не бяха резервите и макроикономическите резултати на Орешарски странат щеше да е на ръчно управление от МВФ и другите заинтригувани. ДЕеааа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 1 rate down comment 3
rootoffselo
преди 12 години
Ти случайно да си чувал, че имаше глобална финансова криза, която превърна и в икономическа за целият свят ???Какво си тръгнал да ни говориш глупости ?!Голям финансист си ! Номер ЕДНО СИ !ДЕееааа....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 4 rate down comment 1
Graf
преди 12 години
Де да бяха два милиарда. Дянков е на минус шест милиарда. Да го цитираме, за де не бъдем голословни. "През 2008 г. размерът на брутния външен дълг на страната е бил 13,7% от БВП, докато сега е около 17%, обаче същевременно този показател в ЕС е нараснал с 18%, каза Дянков." Сега, за да сме точни, ще извършим едни леки изчисления. Прогнозния БВП за 2011 е 73.7 милиарда лева. Дянков е емитирал дълг, по неговите признания от 3.3% от БВП. Тук се появиха два милиарда и двеста милиона. Резервът намаля от 7,8 милиарда на 4.7 милиарда. И тук Дянков е на минус три милиарда и сто милиона лева. Цесиите на ББР за изплащането на задълженията на бюджета към фирмите също трябва да бъдат включени в сметката. Минус 500 милиона за Дянков. Да включим ли и откраднатите пари от професионалните фондове, които се вляха във резерва? И от там в резерва влязоха 106 милиона. Чужди пари, непредвидени в ЗДБРБ. Можеш ли да събираш? 3.1 + 2.2 + 0.5 + 0.1 = 5.9 милиарда лева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
Жалкото е, че и чистия бизнес, страда понякога но няма как !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 2
STRAHO
преди 12 години
Стратегията им е, просто да изкривяват фактите! Наясно са, че Дянков е прав, но интересите на тая КАСТА са накърнени и затова драпат неистово към властта! Основния бизнес на тия, дето ги финансират е да крадат от общата каса, а възможностите им намаляват с всеки ден!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 1
Georgi_Nedelchev
преди 12 години
Орешарски така и не казва, даже и не намеква, какво по-различно щеше да прави на мястото на Дянков. Как например "нямаше да преохлади икономиката", по какъв точно начин? Откъде щеше да вземе пари, за да плаща навреме всички наследени от предишния кабинет дългове? Как щеше да докара повече чужди инвестиции в период на криза за всички западни държави?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още