IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НДК става държавно търговско дружество

Комплексът временно ще бъде под шапката на Министерството на финансите, а след одит ще премине към Министерството на културата, съобщи Симеон Дянков

12:42 | 04.05.11 г.
НДК става държавно търговско дружество

Националният дворец на културата (НДК) става държавно дружество, съобщи министърът на финансите Симеон Дянков на пресконференция след заседанието на кабинета, цитиран от БТА.

Той отбеляза, че НДК е функционирал като търговско стопанско обединение.

От днес нататък дворецът е държавно търговско дружество и временно ще бъде под шапката на Министерството на финансите.

В момента тече одит и след него акционерното дружество ще премине към Министерството на културата, отбеляза Дянков. 

НДК няма да се приватизира, заяви още министърът.

Сградата на НДК и прилежащите обекти към нея се оценяват на над 1 млрд. лева, посочи министърът на културата Вежди Рашидов миналата година в отговор на парламентарен въпрос.

Министерският съвет е приел разпореждане за образуване на еднолично акционерно дружество с държавно участие на капитала “Национален дворец на културата – Конгресен център София” ЕАД, съобщиха малко по-късно от пресцентъра на Министерския съвет. Дружеството е универсален правоприемник на Творческо стопанско обединение “Национален дворец на културата”.

С разпореждането е определено правата на държавата в дружеството да се упражняват от министъра на финансите.

Капиталът на “Национален дворец на културата – Конгресен център София” ЕАД е формиран от непарична вноска, внесена като апорт на българската държава, представляваща стойността на правото на собственост върху имотите и определена по реда на Правилника за прилагане на Закона за държавната собственост. Едноличен собственик на капитала е българската държава, представлявана от министъра на финансите.

Дружеството ще се управлява от едноличния собственик на капитала и Съвет на директорите. За членове на първия Съвет на директорите с мандат от пет години са определени Тодор Влайчев, Мариана Чолакова и Десислава Бинева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още