fallback

Увеличението на минималната заплата се отлага за септември

Най-ниските пенсии също няма да се компенсират, увеличение ще има само при вдовишките плащания

10:20 | 20.06.11 г. 6

Минималната работна заплата и вдовишките пенсии могат да бъдат увеличени от 1 септември. Това съобщи пред БНР министърът на финансите Симеон Дянков.

Премиерът Бойко Борисов потвърди информацията в интервю за предаването „Тази сутрин“ на bTV. Той поясни, че не е възможно да се увеличат всички пенсии, за да „не стане като в Гърция“, но изрази надежда, че до края на мандата на правителството ще бъде коригиран и минималният размер на пенсиите.

"Извинявам се на всички, че не мога да го направя сега, но просто толкова са възможностите на държавата”, заяви премиерът.

По думите му, увеличенията ще струват на бюджета около 130 милиона лева.

Още миналата седмица изпълнителната комисия на ГЕРБ реши минималната работна заплата да се повиши от 240 на 270 лева, а не както предлагаха синдикатите – на 290 лева. За вдовишките пенсии комисията предлага увеличение с 33%.

Предложенията ще бъдат обсъдени първо на заседание на комисията по доходите в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), а след това – и на самата тристранка, която ще заседава на 23 юни 2011 г. от 11 ч.

Според актуалните разчети на Министерството на труда и социалната политика в обществения сектор на минимална работна заплата се трудят под 20 хиляди души, като в бюджетната сфера те са около 13 хиляди. Увеличението на техните заплати ще струва на хазната 6,5 млн. лв.

Минимално възнаграждение получават и съпругите на военните, които са напуснали работа, за да ги последват в назначенията им, както и съпругите на изпратените в задгранични мисии.

Увеличението на минималната работна заплата ще доведе до ръст на обезщетенията за майките – студентки, а най-вероятно и до увеличение на обезщетенията за майчинство. Това ще глътне още около 18 милиона лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:04 | 08.09.22 г.
fallback