IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ: Минималната работна заплата може да стане 270 лв.

Вдовишките добавки може да се увеличат с една трета от сегашния им размер

22:02 | 14.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Финансовият министър Симеон Дянков твърди, че увеличение ще има само за най-ниските пенсии. <em>Снимка: БТА&nbsp;</em></p>

Финансовият министър Симеон Дянков твърди, че увеличение ще има само за най-ниските пенсии. Снимка: БТА 

 

Изпълнителната комисия на ГЕРБ е обсъдила възможностите и вариантите за увеличението на минималната работна заплата и на пенсиите, съобщиха за БТА от партията.

Членовете на Изпълнителната комисия са се обединили около варианта минималната заплата да се повиши от 240 на 270 лева.

На министъра на финансите Симеон Дянков е предложено да преговаря в рамките на Тристранния съвет със социалните партньори за увеличението на работната заплата.

На Министерството на финансите е предложено да разгледа и вариант за увеличение на вдовишките добавки, като предложението е те да се увеличат с една трета от сегашния им размер. Целта е до 2013 година с тази първа стъпка да се достигне до заложеното в предизборната програма на ГЕРБ увеличение на добавките от този вид с 40%.

На заседанието са присъствали двамата вицепремиери – Симеон Дянков и Цветан Цветанов, членовете на изпълнителната комисия и председателката на бюджетната комисия в парламента – Менда Стоянова. 

По-рано днес в интервю за БНТ Дянков заяви, че заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество ще бъде следващата седмица, тъй като все още не са готови разчетите за индексирането на пенсиите.

Дянков заяви още, че че правителството има четири варианта за повишаване на пенсиите. Всички те обаче предвиждат само пенсионерите с най-ниски доходи да получат допълнителни средства.  

Министърът посочи още, че при вдовишките пенсии ще има поетапно увеличение, като крайната цел е вдовците и вдовиците да получават 40% от пенсията на починалия си съпруг/съпруга при 20 на сто сега.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още