IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков обещава да вдигне пенсиите само за най-засегнатите от кризата

Ден след като съобщи, че не е справедливо компенсациите за пенсионерите да са диференцирани, финансовият министър съобщи, че няма да има еднократни добавки за възрастните

10:43 | 08.06.11 г. 1
Дянков обещава да вдигне пенсиите само за най-засегнатите от кризата

„Еднократна добавка за пенсионерите няма да има. Няма да се повишават и възнагражденията на всички, а само на хората с най-ниски пенсии и на вдовците“, каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков пред Би Ти Ви.

На увеличение на пенсиите могат да се надяват вдовците и тези, които взимат минималната пенсия от 136 лева, уточни финансовият министър. Не са готови и разчетите за броя на хората, които ще получат допълнителни средства, но вероятно това ще са 10 до 15% от пенсионерите. Изявлението му дойде само ден след като обясни, че не е справедливо да се отпускат диференцирани компенсации за най-силно засегнатите от кризата.

Днес Министерството на финансите внася в Министерския съвет предложението за увеличение на минималната работна заплата с около 15%, от 240 лв. на 270 лв. До края на месеца ще има срещи с всичките партньори от Съвета за тристранно сътрудничество по тази тема, допълни Дянков.

Повишението на заплатите и пенсиите е възможно заради очакваните по-високи приходи, обясни министърът. „Още миналия октомври, когато внесохме бюджет 2011 в МС, казах, че в средата на годината ще вдигнем доходите“, похвали се още финансист № 1. 

Дянков припомни, че някои работодателите са против вдигането на минималната заплата с мотива, че много фирми ще фалират, което ще увеличи безработицата. "Бизнесът също ще спечели от мярката, защото по този начин се изсветлява сивата икономика”, коментира министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
Lucifer
преди 12 години
ясно е че, ако има повишение на пенсийте то ще е мижаво и предизборно, няма да е за всички, а и едва ли взелите повишение непременно ще гласуват за герберите и ако минималната заплата би могла до някъде да осигури (макар и скромни) постъпления в бюджета то мижавото повишение на пенсийте няма да вдигне потреблението хич...с една дума автоголът от това упражнение е сигурен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още