IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще се присъедини към Шенген на два етапа

Предвижда се до края на годината да отпаднат проверките по летищата за българските граждани, а през следващата - премахване и на контрола по границата ни с Гърция

19:07 | 06.07.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
България ще се присъедини към Шенген на два етапа

България и Румъния ще се присъединят към Шенгенското пространство на два етапа. Това е станало ясно по време на срещите на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов в Берлин.

Формулата, предложена от Германия, е съгласувана и с останалите държави, които са скептични по отношение на влизането ни в Шенген - Франция, Холандия и Финландия. Тя предвижда отпадане на проверките по летищата за българските граждани до края на годината, а след излизането на новия мониторингов доклад на Европейската комисия през следващата - премахване и на контрола по границата ни с Гърция.

Окончателно процесът ще бъде сългласуван през есента, на срещата на вътрешните министри на страните-членки на ЕС, която ще се състои на 23 септември. Десет дни преди това - на 13 септември, на посещение в София ще пристигне германският вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих. Очаква се по време на тази визита да станат ясни последните детайли към поетапното присъединяване на България към Шенген. 

(БНР)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:51 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
vladalex
преди 12 години
Не обичам идеята Шенген, но ако ни приемат частично ще свърши работа за да си уреди метките с гърците. Ние сме млада демокрация и трябва да се учим от опитните стари членове на ЕС - като Дания и по-специално в часта за граничната й политика през последните две седмици. Та, като влезем в Шенген, а и сега може, по Датския пример, който създава прецедент в ЕС въвеждаме граничен контрол с Византия и им скъсваме задниците по следната формула: Двама наши ужилени в гърция от даанъчен или туристически рекет, двадесет гръцки тир-а или самолета спрени докато натрупат стотитн милиони загуба за южните ни съседи византийци на ден!Един наш пострадал или задържан от византийската полиция - десетк разстреляни гръцки бандити при опит за бягство влезли у нас като уж-обикнове туристи. а за изнасилената някога българка - по сто караменьола на всяка гъркиня влязла за да мърси родното ни пространство!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
amanzaman
преди 12 години
Византиеца - " Кръв повръща, пари не връща "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
aristotel
преди 12 години
Цяла европа помага на гърците а те накрай и на стриктни ми се правят. Значи може ЕС да иска от нас да им помагаме за кризата1 а накрая се правят абе ВИЗАНТИЙСКА му работа. номерата им са по-гадни от всички нации в Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още