IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция: България и Румъния влизат в Шенген на два етапа

Страните от Шенген ще могат да разполагат свои гранични полицаи по границите на България и Румъния, съобщи френският вътрешен министър

20:59 | 09.06.11 г. 4
<p>
	Клод Геан. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Клод Геан. Снимка: Ройтерс

България и Румъния ще влизат в Шенген поетапно, като по границите на двете страни ще има представители на шенгенските държави като допълнителна гаранция. Това стана ясно след днешното заседание на вътрешните министри на страните от Евросъюза, които признаха техническите критерии за изпълнени и се договориха да се върнат към въпроса за приемането на двете страни през септември, предаде БНР.

Първи за възможността за поетапно отваряне на границите говори френският вътрешен министър Клод Геан, като подчерта, че макар България и Румъния да изпълняват техническите критерии, корупцията все още притеснява много от държавите членки. Основното опасение е, че тя ще отслаби граничната охрана.

Геан каза, че първият етап от приемането ни в Шенген ще бъде отваряне на въздушните и морските граници. Той допусна, че това може да стане седмици или месеци след следващото заседание през септември, когото вече ще са ясни резултатите от юлския доклад на Европейската комисия по мониторинговия механизъм. Вторият етап, който предвижда отварянето на сухопътните граници, ще започне след новия доклад по мониторинга през 2012 г.

Междувременно, като гаранция и като форма за установяване на допълнително доверие, страните от Шенген ще могат да разполагат свои гранични полицаи по въздушните, морските и сухопътните граници на България и Румъния, съобщи Клод Геан.

Този вид наблюдение не притеснява българския министър на вътрешните работи Цветан Цветанов:

„Когато беше френският министър в България, това беше едно от неговите предложения, което ние го възприехме, дори Франция да изпрати при необходимост техни гранични полицаи да работят заедно с българските си колеги. И в момента служители на ФРОНТЕКС работят заедно с българските си колеги на българо-турската граница. Така че от тази гледна точка съвместната работа и разширяването, участието на ФРОНТЕКС може само да подпомогне за подобряване на административния капацитет и това е форма и начин на доверие“, коментира той.

Днес стана ясно още, че Холандия е страната, която се противопоставя най-категорично на определянето на дати и срокове с аргумент, че качеството е по-важно от скоростта. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 13 години
Ама всичко това е, 'щото им вярват на нашите бе, вие не сте разбрали! Толкова много и вярват / ей нА, за колко доклади, само, Боко се скъса да твърди, че били хвалебствени/ че даже предлагат и свои гранични полицаи да се обучават в корупция на нашите граници, ибо они си немали тяхна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
The Big One
преди 13 години
Много правилно - съвместен контрол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
SEBULBA
преди 13 години
Затова ли Цветанов бърза с гъзарските униформи от 1200 лева? Ама трябва да им купи на родните ченгита и по едни обувки "Гучи" и джесеми "Верту", та като дойдат франзелите, съвсем да ги ударим в земята!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
JohnLenon
преди 13 години
Много разумно решение!!! Нека бъдат тук да проверяват заедно с нашите полицаи...няма лошо!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още