IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производители свиват мощностите и изпадат от режима на комплексните разрешителни

На „Брикел“ и още 9 предприятия са издадени разрешителни през 2011 година

11:39 | 19.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: &quot;Топлофикация Сливен&quot;</p>

Снимка: "Топлофикация Сливен"

През първата половина на годината десет предприятия са получили комплексни разрешителни от Изпълнителната агенция по околна среда и водите (ИАОС), а пет разрешителни са били отменени заради свитото производство и невъзможността на мениджърите да поддържат изискванията за опазване на околната среда. Това съобщиха за Investor.bg от агенцията.

Комплексните разрешителни включват задължителни препоръки за инвестиции в очистващи инсталации в производства от металургията, минното дело, тежката енергетика и други индустрии, потенциални замърсители на околната среда. Разрешителните се издават от екоминистерството при условие, че са спазени необходимите норми, които не допускат замърсяване на въздуха, водите и почвите.

Сред петте оператора, които са свили мощностите си през първата половина на тази година, са „Топлофикация Сливен” и „Топлофикация Велико Търново“.

„В момента и двете топлофикации работят нормално, но засега са „изпаднали“ от режима“, заяви Валентин Терзийски от Асоциацията на топлофикационните дружества. "По закон горивните инсталации под 50 мегавата не подлежат на контрол с комплексни разрешителни. Ако топлофикациите наберат повече потребители и увеличат мощностите си, което е технически възможно, пак ще трябва да им бъдат издадени разрешителни“, допълни Терзийски.

Същото е положението и на хасковското предприятие „Тедимекс” ООД, което доскоро е притежавало комплексно разрешително за интензивно отглеждане на птици. „Документът е необходим, ако се отглеждат повече от 40 хил. пилета, но производството рязко е намалено“, каза управителят на фирмата Владимир Желев, който заради нарастващите проблеми на птицепроизводителите, е започнал да отглежда други животни.

През 2011 г. са отменени и комплексните разрешителни на ямболското предприятие „Кумазит Керамика” ЕООД с цех за производство на тухли и керемиди в село Подвис, както и на „Екоенергия” ООД – Габрово.

За сравнение, през цялата 2010 г. са отменени три комплексни разрешителни. Едно от тях е на предприятието за производство на прежди и влакна „АДФ България” ЕООД – Първомай, което е спряло дейността си през 2008 г. и така не е било необходимо да ползва разрешителното за обработка и пране на вълна.

Заради спряно преди две години производство плевенското предприятие „СК-13 Плевен Каменина” АД също няма нужда от разрешително, казаха работещи в завода. Фирмата е произвеждала киселинноустойчиви тръби и тухли. Инсталацията на костинбродската птицеферма „Галус Къмпани” ООД в село Славяново също вече е без разрешително, сочат данните на агенцията.

Нови комплексни разрешителни

През първата половина на 2011 г. екоминистерството е издало 10 комплексни разрешителни, включително на „Брикел” ЕАД – Гълъбово.

ТЕЦ-ът, чийто собственик е бизнесменът Христо Ковачки, трябваше да бъде затворен миналата година, тъй като не отговаряше на екологичните изисквания на Европейския съюз. Мощностите обаче бяха оставени да работят до края на зимата, тъй като нямаше друга алтернатива за отопление на Гълъбово. През март ТЕЦ-ът внесе в ИАОС заявление за издаване на комплексно разрешително, за да може да възстанови дейността си и вече го е получил.

Освен ТЕЦ-а в Гълъбово, комплексни разрешителни са получили и операторите „Балканфарма – Разград” АД, „Енерсис” АД – Търговище, регионалното депо за отпадъци на общините Харманли, Маджарево и Любимец, „Булгарплод – София” АД – Монтана, „СМА Минерал Бургас Вар” ЕООД - Бургас, „Горубсо – Кърджали” АД, „Ескейп Груп” ООД - Търговище, „Бряг-СК” ЕООД - Варна, „Юпитер 05” ООД - Пловдив.

За други девет инсталации разрешителните са актуализирани. Сред тях са ТЕЦ-овете "Ей и Ес-3С „Марица Изток 1" ("Ей и Ес-3С - Гълъбово), „Русе Изток“ и „Варна“, сметището в Суходол и медодобивния комбинат в Панагюрище „Асарел медет“.

Отказано е издаването на две комплексни разрешителни, включително на депото за неопасни отпадъци в Несебър.

През цялата 2010 г. издадените комплексни разрешителни са 28, има и два отказа, единият от които е за „Кремиковци”.

Откакто съществува режимът за комплексните разрешителни, предприятията от тежката индустрия с издадени подобни документи са общо 412.

В момента за първоначално издаване на разрешително чакат 21 предприятия, 16 искат нови заради съществени промени в режима си на работа, 34 документи подлежат на преразглеждане, един оператор очаква актуализация. На още пет инсталации разрешителните ще бъдат отменени, съобщиха от екоагенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още