IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предстоят критични месеци за производителите на яйца

На 31 декември 2011 г. фермите за производство на яйца, които не покриват евроизискванията за хуманно отношение към птиците, ще бъдат затворени

11:53 | 14.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
Предстоят критични месеци за производителите на яйца

Критична половин година предстои за производителите на яйца в България. До 31 декември 2011 година те имат право да отглеждат кокошки-носачки в неуголемени клетки. След този срок птиците трябва да са в достатъчно големи клетки, за да покрият евроизискванията за хуманно отношение към животните, разписани с Директива 1999/74 на Евросъюза и транспонирана в българското законодателство.

Според тези изисквания птиците трябва да се отглеждат свободно или подово, а ако са в клетки, те да са с размери, разписани в наредба на агроминистерството от 2005 г.

Производството

Последните данни на агростатистиката в министерството на земеделието сочат, че действащите ферми в страната са 120 и в тях се отглеждат над 3 млн. кокошки-носачки. В 80 от тези ферми, с над 1,4 млн. птици, се спазват изискванията за хуманно отношение. На останалите 40 са издадени предписания в съответствие с действащото законодателство, които трябва да бъдат покрити до края на годината.

От Браншовия съюз на производителите на яйца към Асациацията на земеделските производители в България обаче посочват твърде различни данни от тези на агроведомството. Според Иван Хр. Ангелов, председател на браншовата организация, производството на яйца отговаря на задължителните евроизисквания едва в десетина ферми. По данни на съюза трайно намалява и броят на кокошките-носачки през последните години.

Източници на финансиране

Производителите могат да ползват мярката за модернизация (121-ва) по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) плюс кредит от Държавен фонд „Земеделие” с референтен лихвен процент. За бранша се отпуска и целева субсидия от близо 20 млн. лв., специално за преоборудване на фермите.

До този момент обаче само 7 проекта на производители на яйца са реализирани по 121 мярка, коментира Ангелов. Очаква се тази година да бъдат одобрени още проекти при обявените два приема.

Подобно на останалите фермери и птицевъдите са затрудени в кандидатстването по програмата за селските райони заради ограничен достъп до кредити. Проблем за малките ферми е да отделят дори един човек, който да движи документацията, поясни Ангелов. Според него в момента няма достатъчно подготвени експерти, които да оценят специфичните проекти за производство на яйца и се стигало до парадокса да се одобри изграждането на клетки, но не и инсталацията за довеждането на фуража или за автоматизираното отвеждане на яйцата.

Европейският пазар

До 2010 г. производството на яйца в България напълно задоволяваше вътрешния пазар в България, отчетен беше и износ за Евросйюза. В момента вътрешното производство намалява, птиците се ликвидират и постепенно се превръщаме от износител във вносител на яйца, заяви Ангелов.

Общата криза в ЕС през 2008, 2009 и 2010 г. е свила потреблението, което се е отразило и на спада на българския износ.

Ликвидирането на старите конвенционални клетки в Австрия и Германия през 2008 и 2009 г. е довело до дефицит на яйца през стопанската 2009 – 2010 г. На този дефицит бързо са реагирали със свръхпроизводство Полша (с 32% ръст на производството на яйца и 44 млн. броя птици) и Холандия, където птиците стават 36 – 38 млн., които са засилили износа си за останалите европейски държави.

Освен в България, производството е намаляло в Румъния, Унгария и Гърция, където продукцията от Полша и Холандия също се е настанила през последната година. Полските яйца подбиха цените в Германия, Холандия и Великобритания и там се получи свръхпредлагане“, допълва Ангелов.

Няколкото поредни диоксинови кризи в Европа (последната от края на 2010 г.) също нанесоха сътресения на производителите, в резултат на които европейците ограничиха потреблението на месо и яйца, обясни експертът.

На фона на засилената външна конкуренция част от българските птицеферми трудно ще се справят с модернизацията на фермите до края на годината, заключи Иван Ангелов.

От земеделското министерство са категорични, че фермите, които към 1 януари 2012 г. не са постигнали изискванията за хуманно отношение, ще бъдат затворени. След половин година във всички страни членки на ЕС, включително и в България ще се използват само алтернативни технологии и уголемени клетки при отглеждането на птиците.

От министерството уточняват, че всички птицеферми, които към 31 декември 2011 г. са започнали изпълнението на инвестиции или имат одобрен проект по мярка 121, няма да бъдат затворени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още