IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков възхитен, Германия подкрепяла българския модел за финансова стабилност

Финансовият министър смята, че през пролетта на 2012 г. ще има следващо вдигане на минималната работна заплата

10:20 | 10.08.11 г. 4
Дянков възхитен, Германия подкрепяла българския модел за финансова стабилност

Германското министерство на икономиката призова вчера останалите държави от Европейския съюз да въведат дисциплиниращи финансови мерки по модела на прилагания от началото на годината в България пакт за стабилност, което е неоспоримо признание на политиката ни. Така министърът на финансите Симеон Дянков коментира в интервю за bTV ситуацията на финансовите пазари и опроверга опасенията от евентуално повторение на кризата отпреди четири години.

Дянков не допуска сегашните трусове да имат катастрофални последици, особено за българската икономика. Той припомни, че само преди три седмици агенция Moody`s повиши рейтинга на България, а вчера финансовото министерство е провело „един от най-успешните си аукциони за продажба на държавни ценни книжа за последните години“.

„Хората трябва да са спокойни, защото финансовата система в страната е стабилна. Когато има финансова дисциплина, тогава няма защо да има притеснения от кризата“, допълни още министърът.

Дянков не допусна възможността кризата да повлияе на плановете на правителството за постепенно повишаване на доходите на населението. След като от първи септември минималната работна заплата ще се повиши на 270 лв., очаквам още през пролетта на 2012 г. да има ново увеличение, но това зависи от бюджетната процедура, която ще приключи до ноември т.г., отбеляза министър Дянков.

Финансистът изрази увереност за изпълнението приходната и разходна част на бюджета до края на годината.

„Разходите са по-ниски от заложените, а очакванията ми са до края на годината да бъде изпълнен и планът за приходите. Митниците събраха с 400 млн. лв. повече ДДС от заложеното, а след въведените мерки в системата на Националната агенция по приходите нямам притеснение, че до края на годината ще бъдат изпълнени и заложените приходи от данъци и осигуровки“, допълни финансовият министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 3
gabar
преди 12 години
съгласен съм, и аз мисля че е добър, но дали в правителстното на ББ това е достатъчно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 5
hellwitch
преди 12 години
Дянков е може би най-добрия Фин. министър, който сме имали. Ако ББ слушаше повече него, а не приятелчетата си мутри и крадци от милицията щяхме да сме я забравили кризата отдавна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 1
SEBULBA
преди 12 години
Да говориш за себе си в трето лице е признак на психическо разстройство
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 9
all_trader2
преди 12 години
моля психодиспансера да прибере този неадекватник - колкото по-бързо толкова по- добре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още