IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Удвояват държавните гаранции за студентското кредитиране през 2012 г.

Досега от студентски заем са се възползвали 4 825 души, които са получили 20,8 млн. лева

15:22 | 30.08.11 г.
Удвояват държавните гаранции за студентското кредитиране през 2012 г.

Държавата ще удвои гаранциите за студентските кредити през 2012 г. За тази година държавната гаранция е 40,5 млн. лева, а догодина ще бъде 80,5 млн. лева, съобщи министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов на пресконференция, предаде БТА.

Досега от студентски кредит са се възползвали 4 825 души, които са взели общо 20,8 млн. лева.

Главният секретар на Министерството на образованието, младежта и науката Красимир Вълчев отбеляза, че колкото по-скъпо е обучението в дадено професионално направление, толкова по-висок е процентът на кандидатстващите и получилите кредит студенти. Той добави, че сред одобрените преобладават младите хора в медицинските специалности.

При стартирането на програмата през 2010 г. повечето от желаещите да ползват заеми за обучението си са били от частни университети.

През септември миналата година образователното ведомство сключи първите договори с две банки за отпускането на кредити на студенти за плащане на таксите за обучение във висшите училища. В момента в програмата за студентско кредитиране участват "Банка ДСК", "Райфайзен" и "Алианц Банк", съобщиха от министерството на образованието.

„Независимо, че сме в криза, студентското кредитиране предлага много добри условия за нашите студенти, включително и "бонуси", свързани с раждането или осиновяването на дете“, коментира министър Игнатов. По думите му студентското кредитиране е един от основните инструменти за осигуряване на широк и равен достъп до висшето образование.

Студентите и докторантите, които теглят заем за обучението си, се ползват от 7-процентна преференциална лихва. Те могат да ползват гратисен период до края на обучението си и да започнат да връщат заема месец след дипломирането си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още