IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Около 10 млн. лв. годишно отделя съдебната система по процедурите за призоваване

Електронното призоваване е в състояние да направи нашето правосъдие по-бързо и евтино, смята председателят на СРС Красимир Влахов

17:06 | 28.09.11 г.
Около 10 млн. лв. годишно отделя съдебната система по процедурите за призоваване

Съдебната система отделя около 10 млн. лв. годишно по процедурите за призоваване, съобщи председателят на Софийския районен съд (СРС) Красимир Влахов по време на кръгла маса за проблемите на електронното призоваване, пише БТА.

В момента у нас работят 624 призовкари, посочи Влахов и допълни, че всеки един от тях получава средно по 700 лв. месечна заплата. Отделят се пари и за осигуровки, бонуси, транспорт и пощенски услуги, а системата не е особено ефективна. Невръчените призовки са една от основните причини за бавното правосъдие у нас, като често делата се отлагат с месеци, категоричен бе Влахов.

Електронното призоваване е в състояние да направи нашето правосъдие по-бързо и евтино, и държавата не може да си позволи да стои встрани от този процес, смята Красимир Влахов. Председателят на СРС даде като пример Австрия, където призовките се връчват вече само по пощата или чрез интернет.

Председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев каза от своя страна, че се надява да не се говорят само "красиви думи", а да се сформира екип от юристи и компютърни експерти, които бързо да предложат стъпките за реализация на електронното призоваване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още