IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Социалната комисия отхвърли увеличението на максималния осигурителен доход

Депутатите не приеха предложението максималният осигурителен доход да се изчислява на базата на 10 минимални работни заплати

17:28 | 28.09.11 г.
Социалната комисия отхвърли увеличението на максималния осигурителен доход

Мотивите „против“

„Максималният осигурителен доход е константна величина, която е редно да се разглежда със закона за бюджета на ДОО. Там е мястото да се правят промени“, коментира Станка Шайлекова, член на социалната комисия и депутат от парламентарната група на ГЕРБ.

Шайлекова посочи, че действително увеличаването на максималния осигурителен доход ще доведе до ръст на приходите в осигурителната система, но ще има и ръст на разходите за обезщетения. Освен това, може да се очаква социално напрежение сред пенсионерите, тъй като малко от тях взимат тавана на пенсията.

В тази връзка министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов заяви, че правителството може да си позволи да увеличи ниските пенсии, но не и да прави „промени на парче“. Младенов беше категоричен, че вдигането на максималния осигурителен доход има многостранен ефект върху ДОО, затова „не бива да се взимат прибързани решения“.

Младенов и новият шеф на Националния осигурителен институт (НОИ) Бисер Петков подкрепиха становището на Станка Шайлекова, че определянето на размера на максималния осигурителен доход трябва да се гледа с процедурата за бюджета на ДОО през 2012 г.

Тотю Младенов допълни, че управляващите работят за поетапното стабилизиране на пенсионната система с възприетата пенсионна реформа. Той каза, че от 2014 г. постепенно ще започне да пада таванът на пенсиите – първоначално за новоотпуснатите, а в последствие и за всички останали.

Младенов изрази увереност, че до няколко години ще отпаднат и минималните, и максималният осигурителен доход, така че заетите ще се осигуряват на реалните си заплати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още