fallback

ЕК официално започна наказателна процедура срещу България за горските замени

Правителството ще трябва да отговори на редица въпроси, свързани с мерките, предприети срещу нарушителите, преди ЕК да обяви санкциите за неправомерната държавна помощ

15:22 | 07.10.11 г. 5

В средата на септември Европейската комисия (ЕК) е стартирала същинската наказателна процедура срещу България, която трябва да изясни дали извършените до 2009 г. горски замени в планинските и морски курорти са своеобразна форма на държавна помощ.

Съобщението на Главна дирекция „Конкуренция“ на ЕК е публикувано на 16 септември в официалното издание на Европейската комисия Official journal. Информацията е докладвана от министъра на земеделието Мирослав Найденов по време на последното правителствено заседание в сряда, става ясно от публикуваната стенограма.

Самото министерство е било уведомено за началото на процедурата с писмо от дирекция „Конкуренция“ още на 29 юни, но министър Найденов не е информирал обществеността, съобщи за Investor.bg адвокат Свилен Овчаров, представляващ две от екоорганизациите, които сигнализираха Еврокомисията за безогледните замени в страната още по време на предишния кабинет през 2007 и 2008 г.

При встъпването си в длъжност през 2009 г. Найденов се ангажира държавата да си потърси правата, като същевременно даде на прокуратурата преписките по съмнителните сделки, реализирани в периода от 2003 до 2009 г.

Още тогава с помощта на еколозите беше изчислено, че загубите за държавата от неправомерно извършените замени на държавни с частни гори варират между 2 и 8 млрд. лв. При замяната цените на горските имоти са били в пъти по-ниски от пазарните цени на терените в курортите, което е довело до големите щети за държавата.

Въпреки декларираните намерения, че държавата ще успее да развали поне част от сделките, до момента няма данни за ефективни съдебни дела, припомниха еколози.

„От 2009 г. досега Еврокомисията направи предварителни проучвания по сигналите на българските екологични организации и с решението си от септември преминава към конкретни действия, поясни адвокат Овчаров.

ЕК се занимава със случая, защото с този вид сделки се нарушава свободната конкуренция. Според евроюристите „неправомерно облагодетелствалите се некоректни пазарни субекти придобиват незаконно конкурентно предимство пред почтените играчи на пазара - онези, които си плащат данъците и участват в търгове, вместо в заменки“, обясни още Овчаров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:59 | 06.09.22 г.
fallback