IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК официално започна наказателна процедура срещу България за горските замени

Правителството ще трябва да отговори на редица въпроси, свързани с мерките, предприети срещу нарушителите, преди ЕК да обяви санкциите за неправомерната държавна помощ

15:22 | 07.10.11 г. 5
<p>
	Десетки хиляди декари гори бяха заменени и застроени в резултат на замените. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Десетки хиляди декари гори бяха заменени и застроени в резултат на замените. Снимка: Investor.bg

В средата на септември Европейската комисия (ЕК) е стартирала същинската наказателна процедура срещу България, която трябва да изясни дали извършените до 2009 г. горски замени в планинските и морски курорти са своеобразна форма на държавна помощ.

Съобщението на Главна дирекция „Конкуренция“ на ЕК е публикувано на 16 септември в официалното издание на Европейската комисия Official journal. Информацията е докладвана от министъра на земеделието Мирослав Найденов по време на последното правителствено заседание в сряда, става ясно от публикуваната стенограма.

Самото министерство е било уведомено за началото на процедурата с писмо от дирекция „Конкуренция“ още на 29 юни, но министър Найденов не е информирал обществеността, съобщи за Investor.bg адвокат Свилен Овчаров, представляващ две от екоорганизациите, които сигнализираха Еврокомисията за безогледните замени в страната още по време на предишния кабинет през 2007 и 2008 г.

При встъпването си в длъжност през 2009 г. Найденов се ангажира държавата да си потърси правата, като същевременно даде на прокуратурата преписките по съмнителните сделки, реализирани в периода от 2003 до 2009 г.

Още тогава с помощта на еколозите беше изчислено, че загубите за държавата от неправомерно извършените замени на държавни с частни гори варират между 2 и 8 млрд. лв. При замяната цените на горските имоти са били в пъти по-ниски от пазарните цени на терените в курортите, което е довело до големите щети за държавата.

Въпреки декларираните намерения, че държавата ще успее да развали поне част от сделките, до момента няма данни за ефективни съдебни дела, припомниха еколози.

„От 2009 г. досега Еврокомисията направи предварителни проучвания по сигналите на българските екологични организации и с решението си от септември преминава към конкретни действия, поясни адвокат Овчаров.

ЕК се занимава със случая, защото с този вид сделки се нарушава свободната конкуренция. Според евроюристите „неправомерно облагодетелствалите се некоректни пазарни субекти придобиват незаконно конкурентно предимство пред почтените играчи на пазара - онези, които си плащат данъците и участват в търгове, вместо в заменки“, обясни още Овчаров.

Последна актуализация: 22:59 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
първи стъпки
преди 12 години
Аз не съм от БСП, но по принцип там има много наистина добре подготвени кадри и мозъци, просто това с дупедаването ги срива тотално в моите очи. А за тези пари нямам думи, едно сравнение - капитализацията на цялата ни борса е 11 млрд. лв. Това означава, че Доган е откраднал, а Станишев е отговорен за все едно фалита на всички големи компании в БГ! Тази глоба /дано не стане факт/ е без прецедент като щети, това, че са продавали Балкан, Кремиковци и т.н. за 1 лв са жълти стотинки спрямо обира на хилядолетитето за БГ! 8 млрд. лева?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
mirovalkov
преди 12 години
Това със замените е поредният пример, как някой се облагодетелствуват и използват политическот си влияние. Познавам хора, Които това им беше основният бизнес. Просто срамно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
FINTA
преди 12 години
Най-лошото в цялата работа е,че има купчина ***, които продължават да ги подкрепят. За това съм на мнение, че който и да управлява да не са БСП-ДПС. А Пиша една голяма черна точка на кабинета Борисов, че няма заведено нито едно обвинение срещу бившия земеделски министър Кабил за злоупотреби. И сега кой ще плаща глобите? Да не посочвам... Сами ще се сетите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
първи стъпки
преди 12 години
За ДПС на всички ни е ясно за какво става въпрос. Въпросът е как можа Станишев и БСП да допуснат подобно нещо, как можаха да имат такива огромни комплекси да си изкарат мандата на всяка цена. Как не проявиха и капка мъжество и да направят нови избори - тогава щяха да получат много повече гласове, ама те - не, не знам какво ли не е правил още Станишев на Доган само и само мандатчето! Това са огромни за БГ пари, ама наистина огромни!!! Тези от БСП заслужават да ги замеряме с камъни, а те пък на балотаж чак ще ходят, ама защото наистина явно не сме толкова умни ние - народът та да гласува някой за тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
global_dj
преди 12 години
Това вече е политическа тема, и искам да видя всичките, които се изявяха като политически активни писачи, да седнат и да напишат нещо в защита на техните любимци-крадци! Когато фактите говорят....... Нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още