IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК официално започна наказателна процедура срещу България за горските замени

Правителството ще трябва да отговори на редица въпроси, свързани с мерките, предприети срещу нарушителите, преди ЕК да обяви санкциите за неправомерната държавна помощ

15:22 | 07.10.11 г. 5
<p>
	Десетки хиляди декари гори бяха заменени и застроени в резултат на замените. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Десетки хиляди декари гори бяха заменени и застроени в резултат на замените. Снимка: Investor.bg

Със стартирането на наказателната процедура, която обичайно продължава поне една година, Европейската комисия ще изиска становището на държавата и заинтересовани страни по казуса, след което ще бъде издадено съответното Решение за обявяване на помощта за незаконна и ще се предложат мерки за нейното възстановяване (което е същинската част на наказателна процедура в случаите с незаконни държавни помощи), поясни още адвокат Овчаров.

Естеството на мерките, които ЕС предприема, на практика изискват от българското правителство да възстанови в бюджета си тази своеобразна държавна помощ, която предишните правителства са предоставилип на облагодетелствалите се частни лица.

На заседанието на Министерския съвет в сряда премиерът Бойко Борисов е разпоредил на Найденов да предостави на прокуратурата документите по стартиралата процедура, за да може правителството да предприеме съответните действия по стартиралата процедура.

Още през 2009 г., когато ЕК започна предварителната процедура, беше обявено, че ако България не си възстанови част от предоставените заменки, изчислявани на милиарди лева, ЕК ще ни санкционира с размера на предоставената държавна помощ, поясни още Свилен Овчаров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:59 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
първи стъпки
преди 12 години
Аз не съм от БСП, но по принцип там има много наистина добре подготвени кадри и мозъци, просто това с дупедаването ги срива тотално в моите очи. А за тези пари нямам думи, едно сравнение - капитализацията на цялата ни борса е 11 млрд. лв. Това означава, че Доган е откраднал, а Станишев е отговорен за все едно фалита на всички големи компании в БГ! Тази глоба /дано не стане факт/ е без прецедент като щети, това, че са продавали Балкан, Кремиковци и т.н. за 1 лв са жълти стотинки спрямо обира на хилядолетитето за БГ! 8 млрд. лева?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
mirovalkov
преди 12 години
Това със замените е поредният пример, как някой се облагодетелствуват и използват политическот си влияние. Познавам хора, Които това им беше основният бизнес. Просто срамно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
FINTA
преди 12 години
Най-лошото в цялата работа е,че има купчина ***, които продължават да ги подкрепят. За това съм на мнение, че който и да управлява да не са БСП-ДПС. А Пиша една голяма черна точка на кабинета Борисов, че няма заведено нито едно обвинение срещу бившия земеделски министър Кабил за злоупотреби. И сега кой ще плаща глобите? Да не посочвам... Сами ще се сетите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
първи стъпки
преди 12 години
За ДПС на всички ни е ясно за какво става въпрос. Въпросът е как можа Станишев и БСП да допуснат подобно нещо, как можаха да имат такива огромни комплекси да си изкарат мандата на всяка цена. Как не проявиха и капка мъжество и да направят нови избори - тогава щяха да получат много повече гласове, ама те - не, не знам какво ли не е правил още Станишев на Доган само и само мандатчето! Това са огромни за БГ пари, ама наистина огромни!!! Тези от БСП заслужават да ги замеряме с камъни, а те пък на балотаж чак ще ходят, ама защото наистина явно не сме толкова умни ние - народът та да гласува някой за тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
global_dj
преди 12 години
Това вече е политическа тема, и искам да видя всичките, които се изявяха като политически активни писачи, да седнат и да напишат нещо в защита на техните любимци-крадци! Когато фактите говорят....... Нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още