fallback

Нов шок в пенсионната система

Възрастта за пенсиониране и осигурителният стаж вероятно ще започнат да растат с по шест месеца още от догодина

13:41 | 14.11.11 г. 13

Има много примери за това, че всяко решение на управляващата власт е предпоследно. Този път става дума за перспективите пред тези, на които им предстои пенсиониране.

Точно преди една година правителството обяви, че приема пенсионна реформа с визия за десетилетия напред. Една от промените беше свързана с увеличение на пенсионната възраст. Беше прието от 2021 г., тоест след десет години, възрастта за пенсиониране да започне да нараства плавно.

След оспорвани дебати по въпроса, в края на миналата година, социалните партньори се споразумяха това повишение да стане факт, но само при условие, че се случва постепенно във времето, а не изведнъж и шоково, което би ощетило сериозно поколенията, които предстои да се пенсионират оттук нататък.

Дни преди приемането на Бюджет 2012 обаче вицепремиерът Симеон Дянков обяви, че повишението на пенсионната възраст и на осигурителния стаж трябва да започнат да растат с по шест месеца на година още от 2012 г., докато стажът стигне 37 години за жените и 40 за мъжете, а възрастта - 63 години за жените и 65 - за мъжете.

Синдикатите реагираха остро на идеята увеличението на осигурителния стаж и възрастта за пенсиониране да започне още от догодина, като заявиха, че това ще взриви социалния диалог и ще стане повод за нови стачки.

Изненадващото предложение очевидно е пореден опит за запълване на дефицита в осигурителната система, който продължава да расте и упраляващите не успяват да овладеят.

Едва ли обаче това са най-адекватните механизми за стопяването на недостига в системата, като се има предвид, че доверието в нея се топи все повече и броят на хората, които не виждат смисъл да се осигуряват, нараства.

Простата аритметика, която все повече млади хора правят за себе си, е че заради високата безработица и реалните шансове да останат извън пазара на труда години наред, няма как да изпълнят условието за 37 години стаж за жените и 40 години за мъжете. А що се отнася до пенсионната възраст и намерението жените да излизат в пенсия на 63 години, а мъжете на 65 години, то изглежда доста обезкуражаващо, като се има предвид, че средната продължителност на живота у нас е около 74 години. Аргументите на властта, че в други европейски държави пенсионната възраст е по-висока няма как да бъдат приети от обществото, тъй като средната продължителност на живот в Европа е доста по-висока от тази в България.

Засега перспективите за пенсиониране пред следващите поколения са следните - по-дълго време на пазара на труда и по-високи осигуровки. Явно възможностите пред българите, които предстои да излязат в заслужен отдих, стават все по-нищожни, а борбата за една достойна пенсия се превръща в мираж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:22 | 12.09.22 г.
fallback