IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тотю Младенов: Реформирахме пенсионната система с визия до 2035 г.

Всички страни по преговорите са доволни от подписаното споразумение

16:40 | 01.11.10 г. 3
Тотю Младенов: Реформирахме пенсионната система с визия до 2035 г.

В подписаното днес национално споразумение, което сложи край на дебатите по пенсионната реформа, е записано, че от първи януари 2015 г. ранните пенсии за работещите при първа и втора категория труд ще се изплащат само от професионалните фондове.

В споразумението е заложено и вече гласуваното увеличаване на осигурителната вноска за фонд "Пенсии" с 1,8 процентни пункта, съобщи БТА.

От 1 януари 2014 г. се премахва максималният размер на новоотпуснатите пенсии и постепенно се увеличава максимумът на старите пенсии чрез нарастване на максималния осигурителен доход.

От началото на следващата година ще бъдат предприети по-ефективни мерки за подобряване на събираемостта на вноските, включително и чрез криминализиране на укриването на вноски, каза премиерът.

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов заяви, че постигнатото досега никога не е правено. “Реформирахме системата с визия до 2035 г., за да бъде устойчива“, заяви той.

Синдикатите определиха споразумението като единственият възможен компромис, по думите на и.д. президент на КНСБ Пламен Димитров, а работодателите изразиха задоволство, че е отразено желанието им да не се отлага пенсионната реформа, както и че е заложено поисканото от МВФ.

Задоволство от постигнатото изразиха и от Асоциацията на пенсионно-осигурителните дружества.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че сега се надява спекулациите като тази с национализацията на професионалните фондове да спрат, защото, по думите му, постигнатото вече ще гарантира пенсионирането на всички.

Според него дългите преговори са били необходими, за да не взима правителството еднозначно решения, които касаят цялата нация.

Споразумението цели повишаване на приходите в системата и финансовата й стабилизация, както на входа, така и на изхода, за да се подобрят правата на хората и адекватността на защитата и овладяване на демографските предизвикателства, пише в документа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 2
slavkovrr
преди 13 години
Този Тотьо е пълен ***!!Ама и Бойко е пълна кратуна!!Значи според кривата която показаха, към 2031г., когато МОЖЕ БИ ще се пенсионирам, ще има същия или още по-голям дефицит в НОИ и пак няма да има пари за пенсии!!!Е тогава кое ще ме мотивира да внасям осигуровки и то все по-голями?А за ДЗПО, може до тогава някой друг каубой кото ББ, да реши , хайде, "приватизация"-национализация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 4
jamiemirror
преди 13 години
Ех Импе Импе, ти виж че сега зора е да се КРИМИНАЛИЗИРА "укриването" на вноски. Аз съм любопитен как ще се дефинира въпросното - очевидно е че пожарникаря смята че хората в тая държава трябва да бъдат арестувани, съдени, изнудвани - докато от тях може да се смъкват пари. Налагат се разни увеличения на вноски, удължавания на стаж - при все че хората протестират срещу всичко това. После се криминализират - и какво, имаме народ от потенциално-криминални елементи в една полицейска държава. Удобно нали? Не Чавес - а Пиночет е бил примера. И всичко това насред Европа ... невероятно е да си открием една бананова република.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
Императорът
преди 13 години
Г-н Костов право каза, че целият бюджет е "бюджет за купуване на гласове".Аз не виждам никаква пенсионна реформа - просто бе узаконена аморалната и престъпна система, в която едни само плащат, а други само ползват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още