IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдикати и работодатели се съгласиха с пенсионната реформа на Борисов

Партньорите от Съвета за тристранно сътрудничество подписаха предложените от премиера мерки за промени в системата на пенсионното осигуряване

15:11 | 01.11.10 г. 8
Синдикати и работодатели се съгласиха с пенсионната реформа на Борисов

Национално споразумение за финансова стабилност и усъвършенстване на пенсионното законодателство подписаха всички социални партньори днес в Министерски съвет, съобщи БТА. Това означава, че работодателите и синдикатите са се съгласили с поредния вариант на пенсионна реформа, изненадващо представен от премиера Бойко Борисов вчера.

В документа е заложено от 1 януари 2012 г. стажът за работещите при трета категория труд да започне да се увеличава плавно до достигане на 37 години стаж за жените и 40 години стаж за мъжете през 2020 година. 

От 1 януари 2021 г. ще започне нарастване на възрастта за пенсиониране с по шест месеца до достигане на 63 години за жените и 65 години за мъжете. 

Сега жените се пенсионират на 60 години, при 34 години стаж, а мъжете - на 63 години, при 37 години стаж.

Периодът за ранно пенсиониране на работещите при тежки условия ще бъде удължен до 31 декември 2014 година. Запазва се сегашният вариант на пенсиониране, при който работещите в първа и втора категория труд се пенсионират през Националния осигурителен институт.

От 2011 г. до 2014 г. вноските на категорийните работници от 12 на сто за първа категория и 7 на сто за втора категория ще постъпват в НОИ, а не както досега - в професионалните фондове.

Всичко за дебатите по пенсионната реформа може да проследите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:31 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 32 rate down comment 0
kosyma
преди 13 години
Изглежда всичко се обърква. Присъединявам се изцяло към мнението на Императорът. Като "се изчислявам", особено с това вдигане с по 6 месеца на година след 2021, накъм 75 мога и да се вредя... "Малко се чете в тая държава" е казал поетът. И никой и не гледа как е устроено всичко от хилядния километър западно пак в същата посока.Да сме живи и здрави до 100 да работим =) не тук де, явно... Да си търсят хубавите осигуровки отнекъде си другаде си. Понеже държава без кадърни хора не става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 33 rate down comment 0
Императорът
преди 13 години
Не че се учудвам де - то човекът само като види фасадата на субектът, изпълняващ функциите на министър-председател - и ще му стане ясно за какво става дума в цялата държава.Накрая всички, дето стават за нещо, ще си вдигнат багажът - тука ще останат само ушеви и *** - да видим кой ще им плаща данъци и осигуровки тогава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 35 rate down comment 0
Императорът
преди 13 години
Значи аз, който имам мозък и съм учил, за да не се трепя, ще трябва да работя докато умра, защото надали ще доживея до пенсия (сметнете - който е учил до 25 години и за последващите 40 е оставал без работа или е работил без договор 4-5 години кога ще се пенсионира) а скудоумното ушево прасе, дето изпитва затруднения дори като чете или пише, ще продължи да се пенсионира на 45... а ***, дето и не може да говори членоразделно, а само хъхри, ще се пенсионира на 18 - оттогава до гроб ще "работи" само "трайно безработен" и "социално слаб", а Айшето му - "самотна майка" на 18 чаавета - и всички те - вегетирайки на мой гръб, смучейки парите, които аз наливам за пенсия, която никога няма да получа !!!Изводът? - Колкото си по ***, полуграмотен и ***, толкова по си на далавера и "държавата" по те обгрижва - вижте колко помощи взема Хъхрю, колко заплата - ушевото прасе - а в същото време професорите в университета стоят без заплати и ходят като клошари... Боже, спаси България !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 38 rate down comment 0
bbzz24
преди 13 години
значи работещите в "нормални" условия ще работят още по-дълго, за да може работещите в тежки условия да се пенсионират още по-рано.е това е демокрация!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 31 rate down comment 1
unseen
преди 13 години
Добра новина за БФБ в дългосрочен план.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 32 rate down comment 4
jamiemirror
преди 13 години
В крайна сметка узаконяват "малката национализация" в разрез с Конституцията.Хм, е аз в тая държава не мисля да се пенсионирам, не съм луд! Чакаме национализация на влоговете, една стъпка е дотам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 33 rate down comment 0
mpy_yordanov
преди 13 години
За първа и втора категория вдигането на възрастта се отлага за 2014 г... Тогава пак ще заплашат със стачка и така.Пълна победа на синдикатите....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 1
Libor
преди 13 години
малко ме съмнява тая работа с толкова бързото скланяне на работодателите и синдикатите да приемат вариант, хвърлен на обществото в неделя, 18:30 часа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още