IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За криворазбраната финансова дисциплина

Или как се покрива дефицит за стотици милиони за сметка на майки, пенсионери, безработни и болни

13:22 | 09.11.11 г. 22
За криворазбраната финансова дисциплина

През последната една година дефицитът в Националния осигурителен институт (НОИ) постоянно расте и въпреки опитите той да бъде ограничен, това не се случва. Нещо повече - дупката в бюджета на НОИ постоянно расте, а по думите на председателя на института Бисер Петков до края на тази година тя ще бъде с 300 млн. лв. повече

Ретроспективен поглед върху действията на управляващите в социално-осигуителната сфера показва, че всъщност опитът им да стопят натрупания дефицит на НОИ не са резултат от далновидна политика и строга финансова дисциплина, а са изцяло за сметка на майки, пенсионери, безработни и болни.

Безспорно всички „инициативи“ в тази посока в последната година дойдоха от финансовото министерство и бяха прокарани въпреки недоволството и протестите на служителите по браншове и институции. Сред ощетените могат да се наредят служителите на МВР, лекарите, учените от БАН, майките, пенсионерите, осигурените лица. На практика всички те по някакъв начин и в различна степен са ощетени от решенията за промяна на социално-осигурителната система на финансовото министерство.

Ето как управляващите проявиха безсилието си на държавници и вместо да демонстрират солидарна социална политика, решиха да вземат пари от гражданите, за да дофинансират системата.

Нека припомним, че в края на миналата година правителството прие пенсионна реформа, която действително е с визия за десетилетия напред, но всъщност ощетява българите за поколения напред. 

Така вследствие на реформата от началото на 2011 г. беше увеличена осигурителната тежест с 1,8 процентни пункта, беше увеличен и периодът, върху който се изчислява майчинството от 12 на 18 месеца.

Още догодина започва поетапното увеличение на осигурителния стаж - с по четири месеца на всяка година до достигане на 37 години стаж за жените и 40 години стаж за мъжете през 2020 г.

Това са допълнителни приходи за НОИ, които, както се вижда, идват от осигурените лица, майките и хората в предпенсионна възраст.

По отношение на възрастта за пенсиониране реформата предвижда промяна чак след 2021 г., когато трябва да започне да нараства възрастта за пенсиониране на жените и мъжете с по шест месеца до достигане на възраст 63 години за жените през 2026 година и 65 години за мъжете през 2024 година.

Но преди дни финансовият министър Дянков изненадващо постави въпроса за увеличаване на възрастта за пенсиониране още от следващата година. Той коментира, че е напълно възможно първата стъпка в тази посока да бъде още догодина.

Последна актуализация: 02:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 2 rate down comment 0
aristotel
преди 12 години
Ей вярно казват хората най много са ощетени МВР, държавните чиновници и майките, За майките съм съгласен макар, че само на връскарите са ОПРАВЕНИ МАЙКИТЕ. "40 г стаж за мъжете а за ЧЕНГЕТАТА 27 40-27__13 г. разлика.63 г -45 г ---18 г. разлика Значи ченгето се пенсионира на 45 и 18 г взима пенсия по 600 лв. и после защото изморен вода не е пил живее още 20 г и ПРЕЗ тези години пак е РАБОТИЛ защото си може човека а за "ОСТАНАЛИТЕ ПЕНСИОНИРАНЕ СЛЕД НАСИРАНЕ". Приятелчета от провинцията ми казват и какво ме БЪРКА мен пенсионната реформа и т н да го ДУХАТ аз получавам 300 лв скъсвам си *** прибирам се вкъщи и пенсионираното ченгето дето е патрулирало някога някъде по улиците цял ден си го премята от единия краол в другия и вземе пенсия 600 лв. Баща ми цял живот бачка и е на 61 г и си е жива развалина и му треперят ръцете има още 2 г до пенсия, а пенсионирания ХРАНТУТНИК който е на 52 му се смее и вика е бай Йордане какво стана пак ви ПРЕЕБ..ХА. КОЛКО са ЧЕНГЕТАТА?? строй се преброй се
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 1
Борса
преди 12 години
Като чета такива "статии" се замислям дали Инвестор-а не е минал на издръжка към БСП?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 0
Ratimid
преди 12 години
Лекарство има, но липсва желание да бъде използвано - просто не е изгодно за съответните отговорни фигури и не кореспондира с техните цели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 4
rogers
преди 12 години
аз съм съгласен, че има болни хора и нуждаещи се които са прецакани, но като цяло повечето от тези в БГ са скатавки. Познавам такива дето абнолютно нищо им няма - ядат и пият като невидели, но се водят болни, че и пенсионери по болест. Един пък ми се хвалеше как жена му вземала майчинство върху много по-голяма заплата, отколкото реалната заплата, когато работела, но Дянков ги прецакал. Така че като си имаш работя със селяци нямаш друг избор освен да се държиш като такъв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 6
all_trader2
преди 12 години
целта на увеличението на МРЗ е да се събират повее пари от данъци и осигуровки а не да се замогне населението и да се увеличи потреблението Дянков краде заСАЩ - Световната банда директно упралява *** ние сме една колония която ше бъде доразсипана и ограбена - всички колонии са изцоцани жт своите господари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 4
all_trader2
преди 12 години
време е да излезнем и да го смачкаме тоя *** - той да не си мисли че смеи роби и ше търпим вечно безумията на този НАГЛЕЦ????????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 1
Jay Gould
преди 12 години
Проблема с дефицита идва най-вече от високата безработица, а качването на вноските само я увеличи. Решението е в частния бизнес, но за да се реши проблема е нужна малко помощ от държава. Няма нужда тя да е финансова. Дори няма да струва и един лев. Чисто административна е и то дори няма да натовари с повече работа администрацията, дори обратното, ще я облекчи. Това обаче е политическо решение, което следва и да се внесе административно надолу по веригата. Въпрос на 2-3 месеца е да се задвижи машината, а на пълни обороти тя би се завъртяла само след 2 до 3 години. Този малък комплекс от решения обаче, не зависи от нас. За това и няма да ги пиша... Все пак не ние коментиращите тук сме министри и не ние получаваме заплати за да решаваме проблемите в страната. Лекарство обаче има, то не струва и пари, лесно за прилагане е, въпросът е някой да го види...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 10
mrvip
преди 12 години
Какъв е този бълвоч и кой го пусна в Инвестора? Всеки път се чудя на акъла на тези, които викат "дайте пари на хората, майната му на дефицита", ми тоя дефицит трупа дългове, кой ще ги плаща? Така се стигна до сегашното положение в Гърция, ако някой не е чул...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 1
абитуриент
преди 12 години
от ЕНИЧАРЧЕ какво очакваш да прави освен да БАСТИСВА........!!!!!!????.....*** като гледам последните 20-ет и кусур години само това се РАБОТИ- дообира се ОБРАНИЯ БОСТАН.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 5
all_trader2
преди 12 години
Симеон Дянков под диктовката на своите и наши господари пристъпва усилено към ликвидаране на държавата и народа - днес зърнопризводителите вчера БАН и Държавния резерв а утре какво ще бъде закрито .... България .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още