IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За криворазбраната финансова дисциплина

Или как се покрива дефицит за стотици милиони за сметка на майки, пенсионери, безработни и болни

13:22 | 09.11.11 г. 22
За криворазбраната финансова дисциплина

През последната една година дефицитът в Националния осигурителен институт (НОИ) постоянно расте и въпреки опитите той да бъде ограничен, това не се случва. Нещо повече - дупката в бюджета на НОИ постоянно расте, а по думите на председателя на института Бисер Петков до края на тази година тя ще бъде с 300 млн. лв. повече

Ретроспективен поглед върху действията на управляващите в социално-осигуителната сфера показва, че всъщност опитът им да стопят натрупания дефицит на НОИ не са резултат от далновидна политика и строга финансова дисциплина, а са изцяло за сметка на майки, пенсионери, безработни и болни.

Безспорно всички „инициативи“ в тази посока в последната година дойдоха от финансовото министерство и бяха прокарани въпреки недоволството и протестите на служителите по браншове и институции. Сред ощетените могат да се наредят служителите на МВР, лекарите, учените от БАН, майките, пенсионерите, осигурените лица. На практика всички те по някакъв начин и в различна степен са ощетени от решенията за промяна на социално-осигурителната система на финансовото министерство.

Ето как управляващите проявиха безсилието си на държавници и вместо да демонстрират солидарна социална политика, решиха да вземат пари от гражданите, за да дофинансират системата.

Нека припомним, че в края на миналата година правителството прие пенсионна реформа, която действително е с визия за десетилетия напред, но всъщност ощетява българите за поколения напред. 

Така вследствие на реформата от началото на 2011 г. беше увеличена осигурителната тежест с 1,8 процентни пункта, беше увеличен и периодът, върху който се изчислява майчинството от 12 на 18 месеца.

Още догодина започва поетапното увеличение на осигурителния стаж - с по четири месеца на всяка година до достигане на 37 години стаж за жените и 40 години стаж за мъжете през 2020 г.

Това са допълнителни приходи за НОИ, които, както се вижда, идват от осигурените лица, майките и хората в предпенсионна възраст.

По отношение на възрастта за пенсиониране реформата предвижда промяна чак след 2021 г., когато трябва да започне да нараства възрастта за пенсиониране на жените и мъжете с по шест месеца до достигане на възраст 63 години за жените през 2026 година и 65 години за мъжете през 2024 година.

Но преди дни финансовият министър Дянков изненадващо постави въпроса за увеличаване на възрастта за пенсиониране още от следващата година. Той коментира, че е напълно възможно първата стъпка в тази посока да бъде още догодина.

Последна актуализация: 02:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 5
stone kold
преди 12 години
живите ще завиждат на мъртвите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
Jay Gould
преди 12 години
Статията е много добро попадение... "Дянков цитира анализ на НОИ, според който с вдигането на осигуровките не е изпълнена основната цел - да се намали дефицитът в осигурителния институт. "Всъщност събрана е едва около една трета от сумата, която Тотю Младенов и Христина Митрева бяха сметнали, че ще съберат. Реформата не се получи. Още тогава твърдях, че при криза вдигането на осигуровките няма да даде желаните резултати", каза Дянков.." Интересно тогава, след като е знаел, защо качи осигуровките? По този начин не само намалиха реално приходите, но и качиха броя на безработни (очаквано бе, при качени вноски), както и увеличиха стагфлацията в страната... Всичко това на мен ми говори, че и Дянков очакваше увеличение, а и до колкото помня той сам казваше, че ще се получи такова... Сега е сменил плочата, но дали ще последват адекватни мерки? Съмнявам се!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още