IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът ще решава стажът за ранно пенсиониране да се вдигне от 25 на 27 години

Администрацията в силовите ведомства да получава 10, а не 20 заплати при пенсия, а служителите на ДАНС - 15, е договорил с ресорните министри вицепремиерът Дянков

10:58 | 02.11.11 г. 7
Кабинетът ще решава стажът за ранно пенсиониране да се вдигне от 25 на 27 години

На днешното заседание на правителството министрите на финансите, вътрешните работи и отбраната ще внесат предложение за увеличаване на стажа за ранно пенсиониране от 25 на 27 години и за намаляване на компенсациите, които се изплащат при пенсионирането на служителите в силовите ведомства.

Това съобщи министърът на финансите Симеон Дянков в интервю за БНТ по повод постигнатата договорка с министрите на отбраната и вътрешните работи Аню Анев и Цветан Цветанов за ограничаване на бюджетните разходи на двете ведомства за следващата година.

Освен че ранното пенсиониране ще става след 27-годишен стаж в системата, се предлага намаляване и на обезщетенията при ранно пенсиониране. Администрацията в министерствата на вътрешните работи и отбраната ще получават по 10 вместо 20 заплати поради факта, че дейността им не се различава от тази в останалите ведомства, където се изплащат до десет брутни заплати, поясни Дянков.

Единствено за специализираните звена в полицията, които извършват оперативна работа и са на улицата, обезщетението от 20 заплати ще бъде запазено. Намаление от пет заплати се предвижда и при служителите от Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), които вместо 20 ще получават 15 заплати, обясни финансовият министър.

„Идеята за удължаването на стажа за ранно пенсиониране е поставена от работодателите още през 1999 г. и е свързана с огромните разходи по превеждането на обезщетенията за пенсиониране в Националния осигурителен институт, обясни мотивите за решението си Дянков. Всяка година само от националния бюджет в НОИ се заделят по 620 млн.

Финансовият министър повтори, че икономисаните средства от силовите ведомства ще се насочат за образование и здраве. „Затова мога да определя бюджета за 2012 г. като бюджет на активната социална политика и тя ще се провежда дългосрочно и през 2013 г.“, заключи Симеон Дянков.

По отношение на предпазливостта при съставянето на макрорамката на закона за бюджета за следващата година финансовият миннистър поясни, че във време когато „големите икономики в Европа обявяват нулев растеж, а някои дори прогнозират и рецесия, ние сме длъжни да подходим внимателно“.

Дянков даде за пример и тежката ситуация с гръцката икономика и „лошият ход на премиера Георгиос Папандреу, който вчера предложи да се насрочи референдум по спасителния финансов план на ЕС за Гърция“.

„Лично аз съм свидетел през последните четири месеца колко усилия струваше на европейските политици, по-конкретно на германските, да убедят своите избиратели, че трябва да се помогне на Гърция", посочи Дянков. Той допълни, че вчерашното решение на гръцкия премиер по никакъв начин не е в услуга на гръцките граждани, а е типичен пример за действие на една социалистическа партия, която мисли само за собственото си управеление.

Като направи аналогия с финансовите рестрикции по изработването на бюджета на страната, Дянков посочи, че „това е верният път за развитие, който след няколко години ще се усети от всички българи. Аз съм сигурен, че след пет години българите ще имат по-добър стандарт от гърците“, заключи още Дянков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
Преди да виним това правителство и специално Дянков / тоест следствието/ нека се замислим за ПРИЧИНИТЕ! Зад всяко нещо което се случва има Причинно -Следствена връзка! http://***.eurochicago.com/2011/11/aec-politkovskaya/ ...и това е малка част. Давам го като за пример. Иначе, такива неща при предишните управляващи колкото щете. Те така се увеличават спестяванията на тия 4.8% от наши сънародници. Те това наричат те БИЗНЕС! А пенсиите!!? Кой го е грижа за тях ? Да му мислят следващите правителства:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
Ето къде биха могли да са парите които сега търсят от това правителство.http://***.eurochicago.com/2011/11/aec-politkovskaya/Само с част от тая далавера биха отложили тия мерки поне с 10 години:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
dakl
преди 12 години
Какви реформи, какви пет лева можете да очаквате от Б.Б. и С.Дянков?А за съжаление има много наивници , които се вързват на техните приказки, както показаха изборите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
SEBULBA
преди 12 години
Още ще режат, защото идва тежка година, резервите вече са опапани, а свежи пари в бюджета "отнийде взорът не види".... Това е добре, защото кризата зорлем ще задвижи реформите. В България по друг начин не става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 1
STRAHO
преди 12 години
На населението остават два варианта за оцеляване на старини. Първия е успешно инвестиране на младини а втория е повечко деца които обаче трябва да възпита добре!:)) Просто трябва да си припомни населението как е оцелявало преди векове! Тая с пенсиите е умираща екстра и е повече в тяхна / на пенсионерите/ вреда. Никога и при никакви обстоятелства не могат да си вземат вложените през трудоспособна възраст пари! Баламосват ги хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 6
Jay Gould
преди 12 години
Дянков едно приказва, а върши съвсем друго. От 1 януари 2012 година е качил заплатите на чиновниците и то с не малко! Икономика основана само на чиновници и *** е обречена!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
IMRO
преди 12 години
Браво, надявам се да се посъбудят малко и да направят необходимите реформи (или поне някои от тях), след като вече спечелиха изборите и се поуспокоиха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още