IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За криворазбраната финансова дисциплина

Или как се покрива дефицит за стотици милиони за сметка на майки, пенсионери, безработни и болни

13:22 | 09.11.11 г. 22
За криворазбраната финансова дисциплина

През последната една година дефицитът в Националния осигурителен институт (НОИ) постоянно расте и въпреки опитите той да бъде ограничен, това не се случва. Нещо повече - дупката в бюджета на НОИ постоянно расте, а по думите на председателя на института Бисер Петков до края на тази година тя ще бъде с 300 млн. лв. повече

Ретроспективен поглед върху действията на управляващите в социално-осигуителната сфера показва, че всъщност опитът им да стопят натрупания дефицит на НОИ не са резултат от далновидна политика и строга финансова дисциплина, а са изцяло за сметка на майки, пенсионери, безработни и болни.

Безспорно всички „инициативи“ в тази посока в последната година дойдоха от финансовото министерство и бяха прокарани въпреки недоволството и протестите на служителите по браншове и институции. Сред ощетените могат да се наредят служителите на МВР, лекарите, учените от БАН, майките, пенсионерите, осигурените лица. На практика всички те по някакъв начин и в различна степен са ощетени от решенията за промяна на социално-осигурителната система на финансовото министерство.

Ето как управляващите проявиха безсилието си на държавници и вместо да демонстрират солидарна социална политика, решиха да вземат пари от гражданите, за да дофинансират системата.

Нека припомним, че в края на миналата година правителството прие пенсионна реформа, която действително е с визия за десетилетия напред, но всъщност ощетява българите за поколения напред. 

Така вследствие на реформата от началото на 2011 г. беше увеличена осигурителната тежест с 1,8 процентни пункта, беше увеличен и периодът, върху който се изчислява майчинството от 12 на 18 месеца.

Още догодина започва поетапното увеличение на осигурителния стаж - с по четири месеца на всяка година до достигане на 37 години стаж за жените и 40 години стаж за мъжете през 2020 г.

Това са допълнителни приходи за НОИ, които, както се вижда, идват от осигурените лица, майките и хората в предпенсионна възраст.

По отношение на възрастта за пенсиониране реформата предвижда промяна чак след 2021 г., когато трябва да започне да нараства възрастта за пенсиониране на жените и мъжете с по шест месеца до достигане на възраст 63 години за жените през 2026 година и 65 години за мъжете през 2024 година.

Но преди дни финансовият министър Дянков изненадващо постави въпроса за увеличаване на възрастта за пенсиониране още от следващата година. Той коментира, че е напълно възможно първата стъпка в тази посока да бъде още догодина.

Последна актуализация: 02:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 3 rate down comment 2
Fiscalist
преди 12 години
Каква е фискалната политика според мен? - "единствено възможна".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 0
nikolait
преди 12 години
истината е че докато на НОИ се гледа като подразделение на НАП(демек да краднем едни пари от българите), а не като осигурителна система на БГ(демек да съхраним и умножим едни пари на българите) ще продължи спиралата надолу, докато фалират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 6
абитуриент
преди 12 години
с такъв финансов менистер като дянкоффф ако сте очаквали нещо по различно от качамак значи се големи оптимисти........!!!!!?????.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 3
йосиф
преди 12 години
не само слаба , но и анонимна...предъвква неща дъвкани поне една година , за да направи извода ,че Дянков искал пак да вдигне пенсионната възраст..ами напиши го това изречение само и да влезе в Гинес като най-късата статия на света....Освен това манипулативно се смесват истини с полуистини като например ..вдигнали с 1,8 % ..а бе таранколу нали преди това правителството ги бе свалило с 2 % ..Статия сигурно преписана от оня капацитет Джей Гуд ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
edimi
преди 12 години
Не че, надценявам министрите и државното управление като цяло, но, едва ли не разбират или не знаят това което са написали Импараторът и Filkolev, тогава остава открит въпроса става дума за - изгода, принуда/от някого/, невежество или нещо друго?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 2
Императорът
преди 12 години
Само от това, че 90% от *** не работят и не се осигуряват, осигурителната система губи минимум 500 000 000 на година... да не говорим, че пряката им издръжкани излиза над милиард.Принципно отдавна е изчислено, че една социална система не може да издържа над 5% паразитиращи, ако са повече, тя неминуемо се разпада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 1
Императорът
преди 12 години
Ако тези, които сега не плащат осигуровки, бяха започнали да ги от началото на годината (визирам т.нар. "полицаи" и цаст от държавните чиновници) дефицитът от 300 000 000 щеше да бъде преодолян.Ако парите на осигуряващи се не бяха профуквани за "социалнаполитика" насочена към НЕосигуряващите се (имам предвид привелегиите на униформените и ченовниците и издръжката на ***) дефицит въобще неби могъл и да възникне - напротив - щеше да има достатъчно пари пенсиите на възрастните хора да бъдатповишени, че и НОИ да инвестира сосни суми в дълготрайно доходни активи, за да гарантира бъдещата си стабилност при влошаване на демографската ситуация.Но явно основен приоритет на държавата е издръжката на паразитните касти за сметка на работещите... които намаляват прогресивно - било защото остаряват, било защото се чупят от тая идиотска "държава".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 3
1914
преди 12 години
има известни истини, но някак твърде ляво ми звучи написаното
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 5
Filkolev
преди 12 години
Доста слаба статия - липсва какъвто и да е сериозен анализ, вместо това съвсем едностранно се критикуват всички действия в сферата и всички се представят за ощетени. Дори служителите на МВР, които се ползват с огромни привилегии, в сравнение с всички останали граждани, са показани като жертви на едва ли не конспирация срещу целия народ. Няма нито едно конструктивно предложение, никъде не видях представена алтернатива. Доколкото разбрах, идеята на автора е, че трябва да вдигаме пенсии, заплати и майчински. Да се твърди, че разходите за такива плащания са нищожни в сравнение с "ресурса, който ще се влее" от предложените мерки е признак за непознаване на ситуацията в осигурителната система на страната. Не очаквах тук да намеря подобна статия, която проповядва, вместо да образова и насочва към решения. Проблемите в НОИ са изключително сериозни и съм съгласен, че действията на управляващите са неефективни. Но с такива статии няма как да се постигне нещо полезно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 1
topfly
преди 12 години
"с всяка изминала година, всеки следващ бюджет става все по-рестриктивен в социалната политика."Да не забравяме, че с всяка измината година демографията се влошава и на един работещ се падат все повече неактивни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още