fallback

Как хляб от древно жито обира класации за иновативни продукти

Биопроизводството е неизбежната алтернатива за българското земеделие, смята Маргарита Добрева, съуправител на софийския хлебозавод „Елиаз“

15:57 | 26.12.11 г. 9

Какво бихте си помислили за зърнопроизводител, който вместо да отглежда съвременни сортове пшеница, гарантиращи високи добиви, предпочита да сади древен сорт жито с ниска плодовитост, което по никакъв начин не би могло да му донесе обичайните за конвенционалното земеделие свръхпечалби?

Преди очакваната реакция, че това би бил по-скоро някакъв чудак, отколкото бизнесмен, подаваме допълнителни жокери – отглежданото жито е неподатливо на външни химически въздействия, не усвоява изкуствени торове и е единственият по рода си биологичен сорт пшеница, който притежава лечебни свойства като билките.

Ако сме привлекли интереса ви, разкриваме и последното необичайно предимство на това жито - съхранявано от векове под земята и открито при разкопки на тракийски гробници, то без проблеми е покълнало отново, без да губи качествата си . 

Дотук бяхме със загадките. Защото ако за обикновения читател житото „лимец“ е напълно непознато, то за хората от зърнения бранш, които са преоткрили качествата му, то вече се предлага на трапезата ни. Нещо повече, под търговското наименование „слънчев хляб от лимец“ той вече печели не една и две награди за иновативен продукт.

И макар хлябът да е на пазара едва от няколко месеца, ценителите на здравословната храна вече са наясно с лечебните му качества.

Колко скъпо излизат скъпите продукти

За да стигне "слънчевият хляб" до пазара, на технолозите от софийския хлебозавод „Елиаз“ им е била необходима близо година подготовка, преди проектът да стане факт.

"Най-трудното беше да убедя колегите, че производството на този хляб ще намери пазар и че разходите по него ще бъдат възвърнати, така че да се постигне балансът между себестойността и приемливата пазарна цена, която в условията на криза да бъде поносима за хората", разказва съуправителят на компанията Маргарита Добрева, открила първа качествата на древното жито при едно от гостуванията си в Родопите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:58 | 14.09.22 г.
fallback