IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как хляб от древно жито обира класации за иновативни продукти

Биопроизводството е неизбежната алтернатива за българското земеделие, смята Маргарита Добрева, съуправител на софийския хлебозавод „Елиаз“

15:57 | 26.12.11 г. 9
<p>
	Снимка: Investor.bg</p>

Снимка: Investor.bg

„Изследвайки енергийното поле на лимеца, учените са открили, че то има „златна“ аура, сякаш поема слънчевата енергия при растежа си“, обяснява Маргарита Добрева. Заради леко златистия оттенък на опечения хляб мениджърите решават, че  единственото подходящо наименование на този продукт е „слънчев хляб от лимец“, което става и търговското му наименование.

Продуктът бързо е оценен и от останалите хлебопроизводители в бранша, които на не едно и две изложения са връчили на „Елиаз“ приза за „иновативен продукт.

Дали връщането към традиционните български продукти би се превърнало в тендеция за развитието на хранителната промишленост и какво бюдеще вижда за бранша, ето как Маргарита Добрева отговори на въпросите на Investor.bg.

Редовно присъстваме на почти всички изложения на хранителни стоки по света, за да следим тенденциите и да се сравняваме с другите. Уверявам ви, че българските продукти по нищо не отстъпват на световните образци, затова искам да призова колегите си да се насочат към екологичноно чистите продукти, защото бъдещето е в биопроизводството.

Направих слънчевия хляб с голяма любов, защото бях сигурна в неговите качества. Не мисля, че с подобен малотраен продукт бихме могли да излезем в чужбина, но е достатъчно да развиваме туризма и да представяме нашата кухня пред чуждестранните туристи.

Нашата природа е уникална, затова и продуктите ни са напълно „конвертируеми“, ако трябва да използвам финансовата терминология.

Каквото и да произведем – сирене, кашкавал, растителни продукти, те са с невероятни вкусови качества. Дори розовото ни масло е незаменимо, защото климатичните условия са неповторими и никъде другаде освен в Казанлъшката долина не може да се постигне този неповторим аромат на розата като в България.

Вярвам, че ако стратегиите за развитието на хранителната индустрия насърчават биопроизводството, имаме шанс, защото то е единствената алтернатива за сектора. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
Pitashtia
преди 12 години
Единственото предимство е че съдържа по-малко глутен и е по-устойчиво и непретенциозно растение .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
Peipan56
преди 12 години
Във Варна преди 25 г. имаше институт за биотехнологии. Приветства иновациите, но хляб се прави с 4ХС над 50. Много ми е интересно с какви хлебопеуарни ка4ества е лимеца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
pasko_p
преди 12 години
Е до някъде четох с интерес но като стигнах до там, че четирите люспи не пропускали радиация...инъф.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
al64ad
преди 12 години
Мноого "древен" тоя сорт бе -има няма 150 години откак е престанал да бде основната житна култура в цяла Европа.То бива,бива реклама ,но чак такива глупости ...................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
Ебльо Еблев
преди 12 години
Въпреки сравнително високата си цена от 1,90 лв. за 300-грамово хлебче .................... Щом е на такава цена значи не е 100% от лимец и обикновеното бяло брашно в него ще преобладава значително . Ще бъде поредната измама .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
Jay Gould
преди 12 години
Изследвайки енергийното поле на лимеца, учените са открили, че то има златна аура, сякаш поема слънчевата енергия при растежа си, обяснява Маргарита Добрева :))))))))))))))))))))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
tnm
преди 12 години
Наистина много интересна статия. Налага се да се обадя на професора си по физиология на растенията и да му кажа да коригира лекциите си, свързани с периода на кълняемост с няколко хиляди години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
mehudi
преди 12 години
и цялата хубост на тоз хляб отиде по дяволите, като му наблъскаха консерванти да трае два месеца вместо 4 дни. мъка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
melon
преди 12 години
Много интересем материал! Ще го пробвам хлебчето - сигурно е доста добро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още