fallback

Ст. Константинов: През 2013 г. ще имаме електронна здравна карта

Следващата седмица ще бъде обявен конкурс за избор на изпълнител на проекта за електронни досиета и карти на пациентите

10:31 | 13.01.12 г. 4

Стефан Константинов, министър на здравеопазването       Снимка: БТА

До края на мандата ми със сигурност ще има електронна здравна карта. Това обяви в сутрешния блок на Нова телевизия здравният министър д-р Стефан Константинов.

„Проектът е много напреднал и търговете за изпълнител ще бъдат обявени вероятно следващата седмица. Целта е още през 2013 година да можем да се похвалим с нея“, поясни здравният министър.

Константинов допълни, че електронното здравеопазване е приоритет за ведомството и екипът работи усилено в тази посока. Доказателство за експедитивната работа е пуснатият преди дни регистър на ражданията, който е част от електронната система. 

Фирмата, която предстои да бъде избрана чрез конкурс, трябва да изработи електронните пациентски досиета и електронните здравни карти. Очаква се те да бъдат готови през следващата година.

През ноември миналата година здравното министерство получи близо 10 млн. лв. за изграждането на интегрирана информационна система по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

Електронната система ще даде възможност за обмен на информацията в реално време. Чрез нея ще се събират данни за предоставените здравни услуги, за броя преминали пациенти и разходите за лечението.

Всеки един медицински преглед или операция биха могли да бъдат отчитани от момента на извършването им.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:43 | 14.09.22 г.
fallback