IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ст. Константинов: През 2013 г. ще имаме електронна здравна карта

Следващата седмица ще бъде обявен конкурс за избор на изпълнител на проекта за електронни досиета и карти на пациентите

10:31 | 13.01.12 г. 4
<p>
	Стефан Константинов, <em>министър на здравеопазването &nbsp; &nbsp; &nbsp;&nbsp;</em>Снимка: БТА</p>

Стефан Константинов, министър на здравеопазването       Снимка: БТА

До края на мандата ми със сигурност ще има електронна здравна карта. Това обяви в сутрешния блок на Нова телевизия здравният министър д-р Стефан Константинов.

„Проектът е много напреднал и търговете за изпълнител ще бъдат обявени вероятно следващата седмица. Целта е още през 2013 година да можем да се похвалим с нея“, поясни здравният министър.

Константинов допълни, че електронното здравеопазване е приоритет за ведомството и екипът работи усилено в тази посока. Доказателство за експедитивната работа е пуснатият преди дни регистър на ражданията, който е част от електронната система. 

Фирмата, която предстои да бъде избрана чрез конкурс, трябва да изработи електронните пациентски досиета и електронните здравни карти. Очаква се те да бъдат готови през следващата година.

През ноември миналата година здравното министерство получи близо 10 млн. лв. за изграждането на интегрирана информационна система по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

Електронната система ще даде възможност за обмен на информацията в реално време. Чрез нея ще се събират данни за предоставените здравни услуги, за броя преминали пациенти и разходите за лечението.

Всеки един медицински преглед или операция биха могли да бъдат отчитани от момента на извършването им.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
v_tin
преди 12 години
Не знам дали си спомняте хаоса със смяната на личните документи. Тогава "Капитал" бяха публикували стенограма в която имаше предложение личната карта да служи за всичко- за банкомат, за здравна карта, за шофиорска книжка и т.н. Тогава един от ръководните фактори беше казал че не може така, а трябва да се работи постепенно и да се събират парите за всяко нещо поотделно. Вече се започва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
абитуриент
преди 12 години
Когато нямаш КАПАЦИТЕТ обикновено вършиш само глупости......-последен пример е връщането на старите лекарства в аптеките..........и сега с електронната здравна карта явно трябва да се усвоят едни ПАРИ ...........а и благодарение на този ТАПИР колко малки аптеки бяха затворени в малките населени места , а и не само там - не е истина......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
SEBULBA
преди 12 години
Да правят там нещо. Сегашната ситуация е такава боза, че всяка промяна може да е само към добро. По-зле едва ли може стане...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
абитуриент
преди 12 години
Този министър е страшно недоразумение- сътворява КАЧАМАК след КАЧАМАК.....!!!!????.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още