IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът забрани проучване и добив на шистов газ чрез "хидравлично разбиване"

Забраната е безсрочна и важи за територията на страната и прилежащата й акватория в Черно море

16:16 | 18.01.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Парламентът забрани проучване и добив на шистов газ чрез "хидравлично разбиване"

Парламентът наложи безсрочна забрана върху проучването и добива на шистов газ по метода "хидравлично разбиване" или сходни техники. Решението беше прието със 166 гласа "за", 6 - "против" и 3 - въздържали се, съобщи БТА.

По време на дискусията, продължила повече от четири часа, заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Валентин Николов предложи в решението да бъде записано, че забраната върху спорния метод е „безсрочна и тя важи за територията на страната и прилежащата й акватория в Черно море“.

Така депутатите приеха по принцип проекта на лидера на РЗС Яне Янев за мораториум, с редакциите, направени от икономическата комисия и допълнени от предложението на ГЕРБ в залата.

Мотивите ни за мораториума са срещу метода на проучването и добива, при който се използват отровни и канцерогенни вещества, обясни Янев.

Думата "мораториум" беше заменена със "забрана" по предложение на Любен Корнезов и Петър Димитров от левицата.

С приетите текстове се забранява добив на шистов газ, както и теренни проучвания за добив на газ и нефт, които се извършват по спорната технология. Всички подобни методи трябва да бъдат спрени, а нарушителите да се санкционират с глоба от 100 млн. лева. 

Дава се срок три месеца на фирмите, вече придобили разрешение за извършване на проучвания и добив по този метод, да представят за одобрение преработени работни проекти, невключващи забранените методи. Субектите, които не го направят в срок, ще загубят правата си.

По предложение на Любен Корнезов отпадна текстът, че в този случай юридическите лица няма да имат право на компенсация или обжалване. По искане на Корнезов отпадна и разпоредбата, че „освен с глоба, нарушителите ще се наказват и с конфискуване на техниката“.

Народното събрание отхвърли проекторешението за мораториум, внесено от парламентарната група на "Атака", което предвиждаше забраната да е за 20 години.

Депутатите отхвърлиха и предлагания от "Коалиция за България" законопроект за пълна забрана на проучване и добив на шистов газ. В тази връзка Любен Корнезов даде за пример Франция, която е приела специален закон за забрана на проучването и добива на шистов газ чрез "хидравлично разбиване", като при нарушение се предвижда и затвор от една година.

Партията на „Зелените“ е удовлетворена от решението на Народното събрание, каза за Investor.bg Борислав Сандов, член на Националния съвет на „Зелените“. Той посочи, че „Зелените“ настояват и за нормативни промени, които да включат терминологията и процедурите за проучването и добива на шистов газ, както и да се „разпишат“ начините за контрол на проучването и добива и съответно санкциите при установени нарушения.

България би могла да приеме отделен закон за проучването и добива на шистов газ, както е направила Франция, но това трябва да се реши от компетентните органи, каза още Сандов.

Тази сутрин американският посланик у нас Джеймс Уорлик заяви заяви, че ако България окончателно забрани проучванията за шистов газ, то Chevron няма друг избор, освен да си тръгне от страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 12 години
Шеврон имат избор и, ако внимават в картинката и не блеят настрана, може и да хванат влака, и да проучват и дори да добиват шистов газ, и, при това, да са в съгласие с мораториума. както тук, у нас, така и в други страни в Европа. Единствено, трябва да се стегнат и да попитат, когото трябва.Същото се отнася и за останалите компании.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още