IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Според КНСБ стачката в „Мини Марица-изток“ нямало да оскъпи тока

Синдикатът все пак допуска повишение в цените на електроенергията, но не поради миньорската стачка

18:05 | 18.01.12 г.
<p>
	Удовлетворяването на исканията на миньорите е справедливо и заслужено заради техния извънреден труд, категорични са от КНСБ Снимка: БТА</p>

Удовлетворяването на исканията на миньорите е справедливо и заслужено заради техния извънреден труд, категорични са от КНСБ Снимка: БТА

Стачката на работещите в „Мини Марица-изток“ няма да доведе до поскъпване на тока, нито до финансови затруднения на дружеството. Дори стачката да продължи дълго, пак не е сигурно, че това ще доведе до увеличение на цените на тока.

Това заявиха в официална позиция от ръководството на КНСБ.

Ръководството на синдиката напомня, че централите, използващи въглищата от Маришкия басейн, са задължени да поддържат резерви за минимум две седмици, а днес е едва четвъртият ден от стачката. КНСБ смята, че е въпрос на елементарна управленска логика и воля за бързо приключване на спора, за да не се стигне до криза.

Синдикалистите твърдят, че дори стачката на миньорите да продължи по-дълго, ще се използват мощности от т.нар. „студен резерв”, които според тях нямало да оскъпи енергията.

Преди два дни министърът на енергетиката Трайчо Трайков изтъкна противоположния довод, че "студеният резерв" ще се продава по-скъпо на топлоцентралите.

В становището си от КНСБ припомнят, че от четирите централи на маришки въглища само държавната „Марица-изток“ 2 продава енергията си на ниски цени. Две от останалите централи имат подписан дългогодишен договор за гарантирана продажба на електрическа енергия на изключително високи цени, което не се влияе от произхода и вида на използваните въглища. 

В декларацията си централата на синдиката посочва, че има други фактори извън стачката, които ще предизвикат оскъпяването на тока за потребителите.

Увеличението на цената на ел. енергията в близките години ще зависи основно от нов фактор. От 2013 г. разпределяните досега на безвъзмезден принцип квоти вредни емисии между отделните фирми, вече ще са на пазарен принцип. Квотите на емисиите ще трябва да се купуват от фирмите, които все още при производството на ел. енергия замърсяват околната среда.

Разходите на тези фирми трябва да се калкулират в цената на ел. енергията, което ще доведе до значителното й повишение. Това ще стане още от средата на тази година, като прогнозите са за 8% и 12% поскъпване, което ще отразява разходите за покупка на емисии през първото полугодие на 2013 г.

Синдикатът припомня, че всяка година се предявяват нови ценови искания от страна на фирмите от енергийния бранш - доставчици на въглища, електропроизводствени централи, НЕК, електроразпределителни дружества, което също би предизвикало неминуемото увеличение на вътрешните цени.

Не на последно място в оскъпяването на тока синдикатите поставят и спазването на ангажиментите по покриването на европейските изисквания за широко използване на възобновяеми енергийни източници, т. нар. „зелена енергия”, чиято цена е много по-висока от произвежданата по конвенционален начин енергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:50 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още