IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще иска да има санкции за страни-членки на ЕС и заради висок дълг

Това е едно от предложенията в новия европейски фискален пакт, които ще се обсъждат на срещата на върха на ЕС на 30 януари

16:50 | 25.01.12 г. 5
България ще иска да има санкции за страни-членки на ЕС и заради висок дълг

България ще настоява да се налагат санкции на страни-членки от Европейския съюз (ЕС) освен за прекомерен дефицит и за висок дълг. Това стана ясно на съвместно заседание на парламентарните комисии по бюджет и финанси, по контрол на европейските фондове и външна политика.

Това е едно от предложенията в новия европейски фискален пакт, които предстои да се обсъждат на срещата на върха на ЕС на 30 януари.

На нея ще се дискутира още дали държавите извън еврозоната да могат да участват като наблюдатели на заседанията на еврогрупата.

Лидерите на ЕС ще уточняват още колко държави трябва да ратифицират фискалния пакт, за да влезе той в сила. Също така ще се дискутира въпросът за санкциите, които Съдът на ЕС ще може да налага на държавите, които нарушават фискалния пакт.

Вицепремиерът Симеон Дянков каза, че България ще прилага веднага след ратификацията на договора заложените в него по-строги фискални правила. Прилагането на текстовете от пакта, които касаят икономическата координация на държавите от ЕС, страната ни ще приложи едва след като стане член на еврозоната.

Дянков обясни, че текстовете от европейския фискален пакт, които касаят икономическата координация, не надграждат Лисабонския договор. По думите му остава неясно какви ще са конкретните измерения на икономическата координация, затова е добре България да разполага с време, за да изясни тези стъпки.

Дянков повтори, че страната ни не поема никакви финансови ангажименти с подписването на пакта. Сигурно е вече обаче, че присъединяването ни към този нов договор няма да засегне независимостта на данъчната политика на България, категорични бяха и Дянков, и външният министър Николай Младенов.

И двамата поясниха, че текстът на пакта е съобразен с Лисабонския договор, който гарантира на държавите-членки в ЕС, че данъчна хармонизация може да има само след сто процента съгласие на всички членки на общността. Във фискалния пакт са включени и гаранции, че няма да се нарушава функционирането на единния пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
krasimir_dim
преди 12 години
Този му коментар е в тип- в селска кръчма на по ракия !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
Ricco
преди 12 години
Аз не мога да разбера в какво точно обвиняват Дянков - от една страна го обвиняват, че спрял плащанията и така затормозил икономиката, а от друга го обвиняват, че изхарчил голяма част от натрупания резерв, че даже и нови дългове натрупал. Обаче двете не се връзват - как така е изхарчил резерва и новия дълг ако е спрял плащанията?? Да не си ги е прибрал в джоба тия пари?? Не съм чул никой да го обвини в подобно нещо значи вероятно не е така (ако беше БСП щеше да го "разкъса"). Какво е тогава - не разбирам! All_trader2, би ли пояснил, моля?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
global_dj
преди 12 години
Kato те гледам и ти чета глупостите, по-скоро ти "селско комплексарче". Не знам за какво разсипване на икономиката ни говориш, но като те гледам сериозно си вярваш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
data
преди 12 години
Абе ти не се ли умори да пишеш глупости ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 8
all_trader2
преди 12 години
селското комплексарче Седянков след като разсипа българската икономика тръгнало да се прави на велико и да дава акъли на къке къде по -богати и развити държави от нашата - ***!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още