IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлагат данъчните да се занимават с конфискацията на имущество

Промените в законопроект за гражданската конфискация са гласувани днес на първо четене

17:31 | 25.01.12 г. 2
Предлагат данъчните да се занимават с конфискацията на имущество

Данъчната администрация да се занимава с конфискацията на имущество, придобито от престъпна дейност, а специалната комисия да стане по-скоро професионален орган, който да работи в отделни случаи.

Това предлага депутатът Христо Бисеров в свой законопроект за гражданската конфискация, който беше гласуван на първо четене на съвместно заседание на парламентарната комисия по европейските фондове и комисията по бюджет и финанси.

Според Бисеров данъчните са тези, които имат капацитет да разкриват подобни „финансови игри“. По мнението на Бисеров в последните 20 години държавата се е провалила при конфискацията на имущество, придобито от незаконна дейност, а управляващата партия предлага да се запази статуквото. 

На противоположно мнение е депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова. Тя каза, че данъчните би трябвало да сезират прокуратурата само за значимите случаи на големи разминавания при декларирано имущество. 

Депутатът от РЗС Яне Янев изрази подобно на Стоянова мнение. Според данни, които той оповести, през 2010 г. комисията, която тогава беше председателствана от Стоян Кушлев, е отнела имущество за 500 хиляди лева. През 2011 г. обаче, когато комисията беше оглавена от Тодор Коларов, е било отнето имущество, придобито от престъпна дейност, за над 9 милиона лева.

От началото на тази година е отнето незаконно придобито имущество за 2,5 милиона лева. Според Янев, ако комисията продължи да работи с тези темпове, и при сегашните законови регламенти резултатите ща продължат да са високи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
data
преди 12 години
Да , най-добре е делата за ддс измамите да потъват в безвремеето на икономическа полиция и прокуратурата . Няма по неадекватна институция от МВР и в частност на Икономическа полиция . За какво раследваме говорим , при положение , че хората там дори не познават данъчните закони и нямат един ден стаж в икономическа институция ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
all_trader2
преди 12 години
поредните КОЛОСАЛНИ ГЛУПОТЕВИНИ - то тзи Парламент освен безумия и тъпотии друго не роди!!!Данъчната администрация работата й е да събира данъците в хазната НЕ ДА СЕ ЗАНИМАВА С КОНФИСКАЦИЯ И РАЗСЛЕДВАНИЯ абе останаха ли адекватни хора в тая държава ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още