IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Провали се предложението на ГЕРБ за гражданска конфискация на имущество

Опозицията и независимите депутати се обединиха срещу новия закон за имуществото, придобито от престъпна дейност

16:52 | 08.07.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Провали се предложението на ГЕРБ за гражданска конфискация на имущество

Народното събрание отхвърли правителствения проект за нов закон за имуществото, придобито от престъпна дейност, предвиждащ конфискация на имоти и доходи на неосъдени лица. Всички партии без ГЕРБ гласуваха против, съобщи БНР.

До това решение се стигна заради записаното в проектозакона предложение да се прилага така наречената гражданска конфискация. По този начин Комисията за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност, може да конфискува имоти и доходи на лица, срещу които има единствено наказателно производство, без влязла в сила присъда. Точно този текст стана обект на остри спорове в пленарната зала за нарушение на Конституцията и на човешките права.

Затова и при гласуването ГЕРБ имаше само 71 гласа срещу 95 гласа на опозицията и независимите депутати. В гласуването се въздържа един депутат. Опозиционните депутати подчертаха, че този закон ще бъде насочен срещу всички български граждани и че се нарушават техните човешки права. Комисията за контрол към ДАНС също призова да не се приема законът заради нарушение на Конституцията, а от ГЕРБ цитираха становище на Венецианската комисия в подкрепа на проекта.

„Този закон в ръцете на администрацията на ГЕРБ ще съсипва човешки съдби. Ще разсипва професионални репутации, ще унищожава бизнеси, ще гони инвеститори“, коментира Мая Манолова от левицата.

„Може би има някои текстове, които би трябвало да бъдат оптимизирани“, каза пред журналисти министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Отхвърленият проектозакон няма да бъде преработен, заяви на излизане от пленарната зала министърът на правосъдието Маргарита Попова. „Няма да внасяме нищо наново, нито пък ще го поправяме. Просто ще изчакаме благоприятен момент“, каза тя.

Йордан Бакалов от Синята коалиция е единственият депутат от опозицията, който подкрепи ГЕРБ за законопроекта. Той обясни, че с предложения закон става възможно преди да има присъда, имуществото да се запорира.

С подготвения законопроект управляващите от ГЕРБ искаха да ускорят процеса по отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност, чрез въвеждането на така наречената гражданска конфискация. Делата ще се водят от държавна комисия пред гражданския съд, без да се чака развитието на наказателното производство и влязла в сила съдебна присъда.

Първата група лица, срещу които ще се задейства гражданската конфискация, са привлечени като обвиняеми за престъпление, което може да породи облага. Втората група са физически или юридически лица, които притежават имущество, за което комисията предполага, че е придобито от престъпна дейност на друго лице. Държавата може да се задейства и срещу хора, придобили облага за над 150 хил. лева в резултат на административно нарушение.

Проектът предвижда, че веднъж попадне ли вече под контрола на комисията за конфискация, гражданин или фирма ще трябва да доказват собствеността си за 20 години назад. Ако се установи, че през тези 20 години доходите и имуществото на човека се разминават, може да се отнеме и собственост, която е продадена на далечни роднини, пише още в законопроекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Wavelooker
преди 12 години
Видяхте ли сега кой подкрепя мафията ? Всичко друго са празни приказки !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още