fallback

Пет хиляди миньори са застрашени от съкращения

Синдикатите протестират срещу решение на ековедомството да спре още един блок на ТЕЦ „Бобов дол” заради липса на сероочистваща инсталация

15:35 | 10.02.12 г.

В декларация до премиера миньорските синдикати настояват незабавно да се пусне в експлоатация спреният блок на ТЕЦ „Бобов дол”. Това става ясно от текста на документа, изпратен до медиите.

Синдикатите възразяват срещу решението на Министерството на околната среда и водите да спре още един блок на топлоелектрическата централа, което ще има огромни социални последици за региона. Мотивът за закриването на дейността на блока е неизпълнението на екологичните анжажименти от страната на собствениците на централата, разписани с комплексното разрешително.

От началото на 2012 г. в ТЕЦ "Бобов дол" работи само единият от трите 210-мегаватови енергоблока заради липса на сероочистващи инсталации. През 2009 г. централата затвори единия от блоковете си, а в края на миналата година от експлоатация беше изваден още един.

От КНСБ заявяват, че с това действие екоминистерството изкарва на улицата над 5 хиляди миньори и енергетици и то в разгара на ледовитата зима. Застрашени от закриване са още 50-60 хиляди работни места, които пряко или косвено обслужват това производство.

Според синдикатите сероочистващата инсталация ще бъде пусната в края на март т. г. и затова настояват за отмяна на сегашното решение.

Синдикатите декларират готовност за ефективни стачни действия.

„За нас няма обяснение защо се пускат в работа четири блока студен резерв в ТЕЦ – Варна и се внасят скъпи въглища от Украйна, Русия и Виетнам, създават се работни места за други държави и се създава изкуствено безработица в България“, пише в декларацията.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:06 | 10.09.22 г.
fallback