IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как се финасират сероочистващи инсталации – сагата продължава

Досега единствено ТЕЦ Сливен от проблемните пет ТЕЦ-а се справя с екологичните изисквания, наложени от Европейската комисия

14:33 | 01.11.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Как се финасират сероочистващи инсталации – сагата продължава

Около половин година след като стана ясно, че Европейската комисия (ЕК) няма да удължи срока на работа на пет топлоелектрически централи (ТЕЦ) в страната след края на 2012 г., в случай, че не им се извърши съответната модернизация за намаляване на изхвърляните вредни емисии (основно въглероден диоксид), движение по въпроса почти няма. Въпросните пет ТЕЦ-а, които работят с въглища, са „Република“ (Перник), „Марица 3“ (Димитровград), „Бобов дол“, „Брикел“ (гр. Гълъбово), „Сливен“.

Какво е направено през последните няколко месеца

Единствено ТЕЦ Сливен е инвестирал в изграждане на сероочистваща инсталация, която към момента вече е готова и се правят съответните тестове за работа. Инвестицията е на стойност над 3 млн. лева. Това означава, че по всяка вероятност ТЕЦ Сливен ще излезе от списъка на проблемите ТЕЦ-ове.

От ръководството на ТЕЦ Република (Перник) наскоро съобщиха, че нямат достатъчно средства за закупуване на въглища за вече започналия отоплителен сезон. По подобряване на екологичните параметри на горивните инсталации все още не се работи.

Подобно е положението и при ТЕЦ Марица 3 (Димитровград) и ТЕЦ Бобов дол, т.е. през последните месеци, независимо от предупреждението на ЕК, не е започнала модернизация на съоръженията. По непотвърдена информация обаче, все пак се работи по въпроса – избрана е технологията на сероочистване и в момента се търси фирма доставчик на съответното оборудване.

Странно е положението на ТЕЦ Брикел, който е и най-замърсяващият от петте ТЕЦ-а  и чийто собственик от години знае, че централата трябва да се модернизира, за да продължи да работи. Досега обаче това не е направено. Практически централата е изчерпала предсрочно полагащите й се 20 000 часа работа до края на 2011 г. със старите съоръжения. Затова в началото на октомври, съгласно европейските изисквания при такива случаи, Министерството на околната среда и водите (МОСВ) разпореди ТЕЦ Брикел да прекрати работа.

Тя може да бъде възстановена едва след като влезе в експлоатация сероочистваща инсталация (по план до март 2012 г.).

Оказа се обаче, че по настояване на синдикатите и собственика, предприятието е възможно да продължи да работи с намалена мощност – до изграждане на сероочистваща инстлация на стойност около 38 млн. евро, или поне през зимния сезон, за да се осигури отоплението на гр. Гълъбово.

При продължаване работата на замърсяваща горивна инсталация тя трябва да закупи от европейския пазар допълнителни квоти за вредни емисии. Техните цени варират подобно на тези на акциите и може да се различават в пъти, но според стойностите им от преди около месец, за да работи на пълна мощност „Брикел“, са му необходими квоти за около 50 млн. евро.

Собственикът на замърсяващия ТЕЦ заяви, че няма тези средства и поиска от държавата да му бъдат отпуснати от резерва й безплатни квоти, които по принцип са предназначени за нови екологични горивни инсталации. При случая с „Брикел“ би трябвало евентуално да се иска разрешение от ЕК за това. Предвижда се казусът да се обсъди в началото на ноември от МОСВ и браншови организации в енергетиката.

Представители на други големи горивни инсталации в страната поставиха съвсем уместния въпрос - защо евентуално ТЕЦ Брикел ще бъде подпомогнат от държавата и ще му бъдат спестени значителни средства, докато те, съобразявайки се с екологичните изисквания, са вложили (десетки) милиони лева, за да могат да работят техните предприятия.

Варианти за финансиране изграждането на сероочистващи инсталации

Дори и сега да започне практическата работа по изграждане на сероочистващи инсталации, те ще могат да бъдат завършени навреме за спазване на поетите ангажименти. Намирането на средства за това обаче е сложно, споделят от ръководствата на ТЕЦ-ове. Както и преди, отпускането за целта на кредити от банки е проблемно, включително и заради размера на лихвите.

Идеята, лансирана преди месеци - за разпределяне на част от средствата по оперативна програма (ОП) „Околна среда“ за екологична модернизация на горивни инсталации, за което е необходимо и разрешение от ЕК, по мнение на експерти е доста трудно осъществима.

Според представители на енергийния бранш е възможно при определени условия да бъдат отпуснати средства от Международен фонд „Козлодуй” по направлението за проекти, свързани с подобряване на енергийната ефективност и привеждане в съответствие с екологичните изисквания при работа на съответните предприятия. Засега тази възможност остава открита.

Листването на фондовата борса е друг вариант за набиране на средства за модернизация на електроцентрали, коментира за Investor.bg бившият зам.-министър на енергетиката Илко Йоцев.

Въпреки че към момента ситуацията на БФБ не е особено оптимистична, според него добрите енергийни проекти има голяма вероятност да бъдат забелязани ако не от български, то от чуждестранни инвеститори. За целта обаче, смята Йоцев, е необходимо технически този процес да се улесни, чрез сключване на съответния договор на българския Централен депозитар с европейски депозитари.

По този начин европейски инвеститори (например от фондовата борса във Франкфурт), които имат информация от БФБ и възнамеряват да закупят акции, ще могат директно да го направят, без да е необходимо да търсят български брокер, посочва Йоцев.

Посочените проблеми за пореден път показват, че при реализиране на проекти в областта на енергетиката би трябвало да се мисли и планира в перспектива, включително и за финансирането. По време на икономическа криза именно този въпрос се оказва особено актуален.

В случая вече е ясно, че поне един от 5-те проблемни ТЕЦ-а – този в Сливен, се е справил с изпълнението на екологичните изисквания. Това биха могли вероятно досега да направят и останалите ТЕЦ-ове, без да чакат последния срок за реализиране на инвестициите за подобряване на екологичните параметри на инсталациите.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Nabludatel777
преди 13 години
Държавата ще нали отново пари в джобовете на ДРУГАРЯ ковачки??? ЗАЩО??? А цяла България ще плаща санкцийте на ЕК....Само така е те това са българските "бизнесмени"!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още