IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 200 хил. лв. санкции наложиха екоинспекторите през февруари

На ОЦК Кърджали е дадено предписание да прекрати незабавно работата на част от инсталацията за производство на олово

17:46 | 10.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Над 200 хил. лв. санкции наложиха екоинспекторите през февруари

Експертите от регионални екоинспекции (РИОСВ) са проверили 1481 обекта през февруари и са дали 781 предписания за отстраняване на нарушения. Съставени са 66 акта и са издадени 75 наказателни постановления за 234 700 лв. Постъпилите суми от санкции, включително и за предходни месеци, са общо 105 911 лева.

За неизпълнени условия от комплексни разрешителни са издадени наказателни постановления за над 100 хил. лева, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Най-голяма е санкцията за ОЦК Кърджали АД - 60 хил. лв. за замърсяване на въздуха със серен диоксид. Дадено е предписание за незабавно прекратяване на работата на агломерационна машина от инсталацията за производство на олово и оловни сплави до преустановяване на замърсяването. Наложена е и санкция за 12 хил. лева на ТЕЦ Бобов дол ЕАД, с по 10 хил. лева са глобени Свилоза АД , Регионално депо за неопасни отпадъци за общините Гоце Делчев, Гърмен и Хаджидимово, и „Дуропак-Тракияпапир” АД (РИОСВ – Пазарджик).

За неспазване на условията в разрешителните по Закона за управление на отпадъците екоинспекцията в Бургас е издала наказателни постановления на Пътни строежи 2001, Алкор Инвест ЕООД и Захарен комбинат Пловдив АД на обща стойност 8 хил. лв.

За неконтролирано обезвреждане на отпадъци инспекторите в Стара Загора са глобили ЕТ Каприз с 5 хил. лв,  Топлофикация Ямбол ЕАД с 3 хил. лв. и Наталия АД с 2 хил. лв. За извършване на дейност без разрешително е санкционирана ЕТ Т. Попов-Марио 73 със 7 хил. лв. Такава санкция е наложена и от РИОСВ Смолян на КОН ЕООД за 3 хил. лв. за оползотворяване на бракувани моторни превозни средства без разрешително.

През февруари са наложени общо 13 санкции за замърсяване на околната среда над допустимите норми. Екоинспекцията във Велико Търново е наложила еднократна санкция от 27 137 лв. на ТЕЦ Свилоза АД за превишаване на индивидуалните емисионни ограничения на заустваните отпадъчни води в Дунав. Наложена е и еднократна санкция на Топлофикация Габрово ЕАД от 14 115 лв. за емисии на наднормен прах в атмосферния въздух. РИОСВ – Пазарджик е наложила санкция на стойност 4 хил. лв. на Еко Медет ЕООД за замърсяване на десния приток на р. Елшишка с отпадъчни води с наднормено съдържание на мед, желязо, манган и сулфати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още