fallback

Стартират непопулярни мерки срещу младежката безработица

Държавата ще агитира младите хора да се регистрират в бюрата по труда, въпреки че това ще повиши нивото на безработица в страната

08:16 | 14.02.12 г. 11

От Агенцията по заетостта отчетоха бум на младежката безработица. Стряскащата статистика сочи, че всеки четвърти младеж в страната е без работа. По данни на държавната агенция към момента без работа са близо 68 хиляди души на възраст до 29 години, като 10% от тях са висшисти.

Като мярка за ограничаване на безработицата сред младите социалното министерство предвижда от март да започне масирана агитация сред завършилите средно или висше образование, които не могат да намерят работа веднага, да се регистрират в бюрата по труда.

Масова практика е младите хора да не се регистрират, което ги лишава от възможността да ползват държавните програми за квалификация и заетост, поясниха експерти.

От министерството отново повториха, че през тази година за дипломираните младежи ще продължи прилагането на програмата "Старт на кариерата". До края на 2012 година е предвидено осигуряване на заетост за 1 720 младежи, от които 600 ще бъдат новонаети. 

След подбор по предварително определени критерии и след провеждане на интервю от работодателите регистрираните младежи се назначават на трудови договори за срок от девет месеца.

Работодателите, наели безработните лица по програмата, получават от държавата не само средствата за изплащане на заплатите, но също и за дължимите вноски за фондовете на ДОО, допълнителното задължително пенсионно осигуряване, фонд „Безработица” и Националната здравноосигурителна каса. Покриват се и разходите за платен годишен отпуск на заетите безработни.

От министерството признават, че със задължителната регистрация на младите хора правителството поема политически риск, защото неизбежно ще се вдигне регистрираната безработица, но това е цената за стопяването на безработицата сред младежите.

Засега България не е сред страните с най-голяма младежка безработица и затова Еврокомисията не ни е поставила под специално наблюдение.

Налице е обаче бум на младежката безработица в целия Евросъюз, затова и специални екипи ще следят ситуацията в най-засегнатите държави.

Под строгото наблюдение на комисията попадат осем от страните-членки на ЕС. Сред тях е Испания, която държи рекорда за най-висока младежка безработица. Там всеки втори младеж е без препитание. Същата е ситуацията и в Гърция. В Словакия, Литва и Латвия без работа е всеки трети младеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:10 | 13.09.22 г.
fallback