fallback

Заводът на "Литекс Моторс" е напълно готов

Следващата седмица компанията започва серийното производство на автомобили Great Wall

16:01 | 14.02.12 г. 26
Автор - снимка
Създател

Точно след една седмица "Литекс моторс" ще открие официално завода за автомобили Great Wall край ловешкото село Баховица, съобщиха от компанията. Специално за събитието в страната ще пристигне Ван Фън Йн, президент и изпълнителен директор на автомобилния гигант Great Wall Motor (GWM) – партньор на българската компания.

Веднага след откриването започва и серийното производство на първите няколко модела български автомобили. 

Изграждането на завода започва с подписването на договор за сътрудничество между "Литекс моторс" и китайската автомобилна компания Great Wall Motor през есента на 2009 г., като основната инвестиция е предимно на българската компания. Две години по-късно през ноември 2011 г., в завода се произвежда и първият автомобил от тестовата серия.

В съоръжението край Ловеч екип от млади и квалифицирани българи ще произвежда автомобили с марката Great Wall, покриващи всички изисквания на Европейската общност. Продукцията на „Литекс Моторс“ ще бъде предназначена за националния и Европейските пазари. Това е първият завод за автомобили с марката Great Wall в рамките на Европейския съюз.

Към момента в завода са заети над 120 души, като средната възраст на операторите е 19 години, а на инженерите е 25 години. В ръководния екип участват чуждестранни консултанти и мениджъри с дългогодишен опит в производството и продажбите на световни автомобилни марки. При пълен капацитет на завода от 50 000 автомобила годишно в него се очаква да бъдат заети близо 2 000 души.  GWM е най-големият частен производител на автомобили в Китай и износител от азиатската страна. Компанията реализира автомобилите си Great Wall в над 120 страни по целия свят – Европа, Близкия Изток, Африка, Централна и Южна Америка, Азия, Австралия и др.

GWM са и първата и все още единствената независима китайска автомобилна компания, която има типово одобрение на продуктите си за продажба в ЕС. Производственият капацитет на компанията за 2012 година е 1,2 млн. автомобили годишно и ще бъде увеличен до 2 млн. автомобила годишно до 2016 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:03 | 08.09.22 г.
fallback