IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Костов обеща подкрепа на кабинета при отказ от АЕЦ Белене

Позицията на България за съдбата на проекта за втора атомна централа ще бъде обявена от премиера по-късно днес

10:18 | 28.03.12 г. 3
Костов обеща подкрепа на кабинета при отказ от АЕЦ Белене

Ако Бойко Борисов покаже привързаността си към евроатлантическото мислене и се откаже от строежа на АЕЦ "Белене", може да се коалираме с ГЕРБ, обяви лидерът на ДСБ Иван Костов пред bTV.

Той припомни, че по негово предложение Министерският съвет излиза с решение да се откаже от проекта за строеж на нова атомна централа още през 1991 г. Според него би трябвало да се очаква да има повишаване на енергийната ефективност, тъй като България произвежда и употребява огромно количество електроенергия.

"Страната ни няма финансови възможности да инвестира в изграждането на подобен проект. Заради фалита, който бе обявен от Андрей Луканов, страната нямаше как да вземе кредит", обясни Костов, като добави, че аргументите от 1991 г. са валидни и към момента. 

По думите му човечеството е направило технологичен скок в консумацията на електроенергия. Според Костов вече по-евтино излиза да се въведат новите технологии, отколкото да се изгражда нова атомна централа. Руски анализатор пък изчислил, че за 19 години няма да може да се възвърне направения разход за АЕЦ „Белене”, който ще е 27 млрд. лв.

Костов припомни и думите на премиера отпреди две години, когато Борисов нарече строежа на централата „гьол, който струва 800 милиона лева”. Тази вина е на правителството на НДСВ, което реши през 2002 г. да поднови проекта. Това решение донесе огромни загуби за България, коментира Костов.

Очаква се по-късно днес да бъде обявена позицията на България за проекта "АЕЦ Белене" на закрито заседание на икономическата комисия в парламента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 2
Бате Пешо
преди 12 години
От тоя *** и гоце трипера няма отърваване........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
SEBULBA
преди 12 години
На Тиквата му е все тая за подкрепата на 200-души около Костов... Нямат и колкото една *** махала в малък провинциален град...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Raboti
преди 12 години
"Ако Бойко Борисов покаже привързаността си към евроатлантическото мислене и се откаже от строежа на АЕЦ "Белене", ..." - казва Костов.Интересно ми е Ердоган, турският премиер, какво мислене показва според г-н Костов, след като Турция ще строи АЕЦ с руски реактори и оборудване!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още