IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атомстройекспорт ще прекрати работата на площадката на АЕЦ "Белене"

Компанията вече намалява броя на работниците, съобщи говорителят ѝ Олга Цилева

18:39 | 21.03.12 г. 17
Автор - снимка
Редактор
Атомстройекспорт ще прекрати работата на площадката на АЕЦ "Белене"

Руската компания "Атомстройекспорт" планира да прекрати работите на площадката на българската АЕЦ "Белене" и вече намалява броя на работниците на място, въпреки че продължава да се стреми към изпълнение на проекта, предаде БТА.

Това съобщи говорителят на "Атомстройекспорт" Олга Цилева, цитирана от ИТАР-ТАСС.

"Неопределеното положение на българското правителство спрямо бъдещето на АЕЦ "Белене" ни заставя да спрем всички работи по този проект, въпреки че той има нашата подкрепа", каза Цилева.

Преди дни информация за изтеглянето на служители от площадката на втората атомна излезе и във в. "Комерсант", който се позова на анонимни източници. Изданието припомни за "няколко противоречиви изявления" на премиера Бойко Борисов за съдбата на проекта, като отбеляза, че българският министър председател вече е наредил България да се откаже от “Белене”.

Според Цилева  "Атомстройекспорт" засега изпълнява всички задължения по проекта въпреки неопределеността на българската позиция".

Тя подчерта също така, че компанията е принудена да понася разходи за поддържане на площадката и техническия персонал, работещ на място. Поради тази причина "Атомстройекспорт" намалява броя на работниците си на строителната площадка на АЕЦ "Белене", допълни говорителят.

По-рано днес шефът на руската ядрена корпорация "Росатом", в която влиза "Атомстгройекспорт", Сергей Кириенко заяви, че Русия ще изпълни всичките си ангажименти за строежа на АЕЦ "Белене", но призовава българските власти колкото може по-бързо да вземат решение за бъдещето на проекта.

"Българската страна трябва да вземе решение, но нашата позиция не е променена: ние сме изпълнили необходимите условия за конкурсната процедура, поели сме определени ангажименти, които се състоят в това каква централа, при какви условия и за колко пари може да бъде построена", посочи Кириенко.

"Освен това извън договорните ни задължения сме предложили да внесем част от инвестициите за изграждането на централата, което не влизаше в нашите ангажименти, ако бъде икономически обосновано, а това вече зависи от правителството на България", допълни той.

"Готови сме да изпълним всички свои ангажименти, ако и българската страна изпълни своите", отбеляза Кириенко, припомняйки, че производството на оборудването за централата практически приключва.

Ръководителят на "Росатом" призна, че при реализацията на проекта са възникнали "стопански спорове". "Организирането на свършената работа трябва да се заплати", добави той.

Кириенко посочи, че политическо решение от българското правителство досега няма и не е получено. "Ако бъде решено да се дострои АЕЦ, ние ще строим; ако правителството на България приеме решение, че не му е необходима АЕЦ "Белене", за нас това няма да бъде голям проблем. Миналата година ние увеличихме двойно нашите договори, така че има къде да вложим своите сили и ресурси", изтъкна той.

Сергей Кириенко призова българските власти "колкото може по-бързо да приемат решение, каквото и да е решение". "Защото, честно казано, до известна степен се уморихме от постоянно променящата се позиция на чиновниците от българска страна", отбеляза той.

"В известен смисъл сме готови на всяко решение", заключи ръководителят на "Росатом".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:23 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 0 rate down comment 0
Longin
преди 12 години
(2) ОБАЧЕ !!!! ако НЯМА кой да даде кредит на за ДО 4 процента а например искат 6 процента или 8 процента (както го сметна ИПИ преди година в техния анализ!) - токава всичко е една голяма НАБУТВАЦИЯ и по добре да забравим за АЕЦ Белене и да кажам да руснаците да имат много здраве!всъщност това е което трябва на изясни и предложи HSBC и да го НАМЕРИ това евтино финансиране (от което ще си получи почти 1 процент такса - съответно би трябвало да са мотивирани доста, но ето вече мина една година и нищо)...съмнявам се обаче дали ББ може да вникне в подобна сметка, така както плещи че ще си вземем единия реактор и ще си го ЗАВРЕМ в КОЗЛОДУЙ...и май се оказва че е един страхливец който не може да вземе решение и шикаклкави и търси с кой да се оправдае....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 0
Longin
преди 12 години
България има вече призната вноска/площадка ~1 млрд., намира още 1 млрд бюджета, АтомЕкспСтрой дават още 1 за техния дял от АДто, след това още дружеството взима кредит за още 3 млрд е и остава НЕК да изгради инфраструкрура за още 2-3 млрд ЛЕВА но това е в по продължителен период от 5-6 г.алтернативата - нищо не се прави, не се произвежда, почти всичко се внася, както обикновенно в БГ...съответни подизпълнители в северна(и несамо) България не работят, поръчки за местни фирми на стойност 2 млрд. евро се пропускат(30% от руската цена по договор) - а това са поръчки които биха дали анти-кризисен ефект СЕГА а не след в бъдеще както твърди Костов(който уважавам, и дори гласувам за него)....и чакаме да се "оправим" - и няма никакви рискове
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 0
Longin
преди 12 години
решението за АЕЦ е политическо със съотвените плюсове и минуси - и никой ама никой в никоя страна не може да предвиди какво ще е състоянието на пазара на енергия, автомобили, газ, т.н. след 20 още повече след 30 години;(1) оттук насетне икономическата ефективност зависи НАЙ-ВЕЧЕ от един единствен показател - има ли кой (затова е HSBC) да отпусне кредит няколко милиарда евро на ниска фиксирана лихва 3 % - макс. 4% - ако има - то АЕЦ се строи и сметката излиза още след 20 г и при 7 е.цента себестойност, а след това остава актив за България както сега е Козлодуй...никой не си дава сметка че има и постоянна инфлация в ЕС от няколко %/г(а може и повече да бъде следващите г!! и въобще еврото ако го има!!) и след 10 г примерно 5 млрд евро ще по лесни за обслужване от 5 млрд сега; и при 3-4% max лихва дали цената ще е 5 или 6.3 млрд евро не е най важния фактор
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 0
ivanzaprianov
преди 12 години
Били възникнали "стопански" спорове. Така ли му викат вече?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 0
vzhekoff
преди 12 години
По логиката на този не трябвало да произвеждаме ток, щото сме произвеждали много на глава от населението - по същата логика, арабите от Кувейт трябва да спрат да помпат петрол, щото произвеждат много на глава. Също така швейцарците да спрат да правят часовници и джобни ножчета, а германците - автомобили. Баси *** тези - всеки пишман експерт идва тук и почва да сее акъл, а местните онанисти в хор му пригласят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 12 години
Ако правителствата си направят такова "харакири" какво ще правят с всички хора освободили тези ненужни вече работни места в сферата на производство на петрол, автомобили, масла, автосервизи......Политик не може да угоди на всички. Трябва да сме прагматични и сами да напасваме живота си към най-удобното и евтиното за нас.А защо след като вече има достатъчно жизнеспособни електромобили (изминаваш километър за 1 ст. по сегашните цени на тока + 2ст. отчисления за нови батерии), които ако караме ще намалим световното потребление от петрол с поне 2/3?Ако правителствата си направят такова "харакири" какво ще правят с всички хора освободили тези ненужни вече работни места в сферата на производство на AE? При всички нови технологии за да се сведат експлоатационните разходи се търси намаление на персонала необходим за дейностите по поддръжка и функциониране. В сравнение с АЕЦ новите технологии, които ни подготвят в близко бъдеще са почти автономни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
като са нерентабилни аец защо американци и японци не ги затворят?нали са най-напредничави технологичнио и икономически
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 12 години
4 цента от тазгодишните руски АЕЦ + акциз + добавка ВЕИ + такса пренос + такса мрежа + ДДС - няма начин да е по-евтино от това, което плащаме в момента.А освен това трябва към цената да добавим и лихвите по обслужването на кредита за АЕЦ Белене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
MarkoM
преди 12 години
и освен това ето ви два цитата от Нигматулин 1."в САЩ заради силната конкуренция между атомните централи, произведената от тях електроенергия е много евтина малко повече от 2 цента за киловатчас през 2010 г."2."произведена в руските АЕЦ през 2011 година е 1.24 рубли за киловатчас 0.04 долара. Това е 3.8 пъти повече в сравнение със САЩ."Много ми е интересно, как като умножиш 2х3,8 получаваш 4!!!:))))Отделно, че се сравняват цени от различни години:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 0
MarkoM
преди 12 години
meto46 - това от линка което казва Нигматулин е игра с цифрите - първо излиза, че руските централи са нерентабилни, ама само в БГ и Русия, но не и в Турция, при положение, че са с едни и същи конструкции и се използват едни и същи количества материали с едно и също качество и то при значително по-високи разходи за труд в Турция отколкото у нас и в Русия. И второ, което е пълна глупост - в САЩ цената от АЕЦ била ниска, защото имало конкуренция от многото на брой централи - ами ако една централа за да се изплати, трябва да продава на 10 цента, тя ако продава на 2 цента си е на чиста загуба, така че няма как да стане този номер, дето щото видиш ли имало много централи и цената е ниска. И трето - аман от прогнозисти, енергийна ефективност и енергоемкост. Процента количество електроенергия за производството на единица продукт у нас е много голям, защото е малък дела на производствената икономика, създаваща реален материален продукт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още