IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атомстройекспорт ще прекрати работата на площадката на АЕЦ "Белене"

Компанията вече намалява броя на работниците, съобщи говорителят ѝ Олга Цилева

18:39 | 21.03.12 г. 17
Автор - снимка
Редактор
Атомстройекспорт ще прекрати работата на площадката на АЕЦ "Белене"

Руската компания "Атомстройекспорт" планира да прекрати работите на площадката на българската АЕЦ "Белене" и вече намалява броя на работниците на място, въпреки че продължава да се стреми към изпълнение на проекта, предаде БТА.

Това съобщи говорителят на "Атомстройекспорт" Олга Цилева, цитирана от ИТАР-ТАСС.

"Неопределеното положение на българското правителство спрямо бъдещето на АЕЦ "Белене" ни заставя да спрем всички работи по този проект, въпреки че той има нашата подкрепа", каза Цилева.

Преди дни информация за изтеглянето на служители от площадката на втората атомна излезе и във в. "Комерсант", който се позова на анонимни източници. Изданието припомни за "няколко противоречиви изявления" на премиера Бойко Борисов за съдбата на проекта, като отбеляза, че българският министър председател вече е наредил България да се откаже от “Белене”.

Според Цилева  "Атомстройекспорт" засега изпълнява всички задължения по проекта въпреки неопределеността на българската позиция".

Тя подчерта също така, че компанията е принудена да понася разходи за поддържане на площадката и техническия персонал, работещ на място. Поради тази причина "Атомстройекспорт" намалява броя на работниците си на строителната площадка на АЕЦ "Белене", допълни говорителят.

По-рано днес шефът на руската ядрена корпорация "Росатом", в която влиза "Атомстгройекспорт", Сергей Кириенко заяви, че Русия ще изпълни всичките си ангажименти за строежа на АЕЦ "Белене", но призовава българските власти колкото може по-бързо да вземат решение за бъдещето на проекта.

"Българската страна трябва да вземе решение, но нашата позиция не е променена: ние сме изпълнили необходимите условия за конкурсната процедура, поели сме определени ангажименти, които се състоят в това каква централа, при какви условия и за колко пари може да бъде построена", посочи Кириенко.

"Освен това извън договорните ни задължения сме предложили да внесем част от инвестициите за изграждането на централата, което не влизаше в нашите ангажименти, ако бъде икономически обосновано, а това вече зависи от правителството на България", допълни той.

"Готови сме да изпълним всички свои ангажименти, ако и българската страна изпълни своите", отбеляза Кириенко, припомняйки, че производството на оборудването за централата практически приключва.

Ръководителят на "Росатом" призна, че при реализацията на проекта са възникнали "стопански спорове". "Организирането на свършената работа трябва да се заплати", добави той.

Кириенко посочи, че политическо решение от българското правителство досега няма и не е получено. "Ако бъде решено да се дострои АЕЦ, ние ще строим; ако правителството на България приеме решение, че не му е необходима АЕЦ "Белене", за нас това няма да бъде голям проблем. Миналата година ние увеличихме двойно нашите договори, така че има къде да вложим своите сили и ресурси", изтъкна той.

Сергей Кириенко призова българските власти "колкото може по-бързо да приемат решение, каквото и да е решение". "Защото, честно казано, до известна степен се уморихме от постоянно променящата се позиция на чиновниците от българска страна", отбеляза той.

"В известен смисъл сме готови на всяко решение", заключи ръководителят на "Росатом".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:23 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 12 години
4. Мисля че са много малко глупаците дето не знаят, че проекта за АЕЦ Белене е така направен, че е просто заробващ за България и то в дългосрочна перспектива. Освен това чрез допълнителните тайни клаузи по него се дават инструменти в ръцете на руската страна да направи възвръщането на инвестицията почти невъзможно дори за период от 40-50г.Тогава изниква въпроса защо е необходимо да приемаме проекта на едни такива добри хорица (наши славянски братя) в този му вид???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 12 години
3. Неслучайно много по-умни хора от нас постоянно се опитват да ни го набият в канчетата, че за България да се дават толкова много пари за нов АЕЦ е като наливане на средства в продънен варел. Само от саниране и от осъвременяване на производството в България може да спестим от 4-6 гигавата от сегашното ни потребление, защото производството в нашата мила родина е 86% по-енергоемко от същото в повечето страни по света. Защо просто не инвестираме средствата за нова АЕЦ така, че годишното ни потребление на енергия в страната да намалее с тези 4-6 гигавата? Това е по-добро за страната, стойността на производството и бюджета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 12 години
1. АЕЦ не са нови технологии, живеем във века на нанотехнологиите, които до 10г. ще бъдат по-добра и евтина алтернатива на ядрените т-ии .2. Енергията от АЕЦ Козлодуй и Белене може и да е евтина но е такава само до изходните контактни мрежи на паротурбината. Оттам нататък почват задължителните посредници набутани със засекретени клаузи по договорите с руските партньори (предимно дъщерни фирми на руснаци и на хора от БСП). Има достатъчно статистическа информация и анализи по темата, от които е видно че след 1989г. България изнася ток на загуба, а загубата се индексира върху сметките на българските потребители. Също така Русия за да ни продава гориво за АЕЦ Козлодуй постоянно извива ръцете на България с различни условия за не съвсем редни и законни неща. Те не са тайна за никой участвал в управлението политик или шеф на българските митници. Така че ядрени мощности построени от руснаци не ни правят никак независими а напълно зависими само и единствено от Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
meto76
преди 12 години
http://meto76.blog.bg/politika/2012/03/20/ruski-ministyr-na-atomnata-energetika-aec-quot-belene-quot-e.925327 Руски министър на атомната енергетика: АЕЦ "Белене" е ненужна и за България, и за Русия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 5
stone kold
преди 12 години
защото трябват нови технологийзащото трябва да се отка4им от нефтената и въглищтна зависимостзащото това ни прави до някъде ядрена сила и масирани атаки са по4ти изклю4енизащото това е евтина и ефективна енергия(делене на уранови ядра)защото ни прави независими енергийнозащото се ортварят много работни места за висококвалифицирани специялистизащото ще имаме евтин токзащото това е инвестиция която рано или късно ще се изплатизащото въглищата ще свършатзащото не замърсява както ТЕЦзащото няма друга надеждна (позната)алтернативазащото няма АЕЦ за 100 млн лева а не за 10млрд
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 8
global_dj
преди 12 години
Защо бе "Ледения"? Тази АЕЦ не ни е нужна! Още ли има хора, които си мислят, че ни трябва такава голяма и неефективна централа, струваща 10 млрд.лв...?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 7
stone kold
преди 12 години
незабавно да се подновят с пълна сила всички дейсности по изграждането на ел.централата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още