IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добрев: Възможно е отново да се удължи срокът за решението за АЕЦ Белене

За втората атомна централа трябва да се вземе прагматично решение, каза номинираният за министър на икономиката Делян Добрев

16:24 | 16.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Номинираният за министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев </em>&nbsp; Снимка: БТА</p>

Номинираният за министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев   Снимка: БТА

Може да се наложи удължаване на срока за вземане на окончателното решение за АЕЦ Белене. Това коментира днес номинираният за министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, цитиран от БТА.

Той заяви, че трябва да се вземе прагматично решение, а не да се изпада в крайни чувства.

Последното удължаване на срока за вземане на решението беше до края на март. Добрев каза, че в момента не може да отговори дали до края на месеца ще бъдат ясни всички необходими факти и дали времето ще е достатъчно за вземане на решение за продължаване или спиране на проекта.

Бъдещият министър коментира, че този срок не е достатъчен и трябва да се търси допълнително удължаване, за да се преценят всички факти и да се проведат необходимите обсъждания както в парламента, така и в обществото. 

Делян Добрев уточни, че тъй като още не е готов окончателният доклад на консултанта HSBC, министерството разполага само с откъслечни данни за пазарите и колко би струвала електроенергията от втората атомна централа. Очакванията са до четири седмици да има повече подробности по анализа.

На въпрос дали е склонен да инициира референдум за АЕЦ Белене и шистовия газ - каквото предложение сутринта направи премиерът - президентът осен Плевнелиев посочи, че евентуален референдум трябва да се подготви така, че да съответства на Конституцията и на закона.

"Не може да бъде направен референдум "За или против АЕЦ Белене". Това законът не ни го позволява, но ако кажем "За или против изграждане на ядрени мощности" и кажем "против" - значи е "против", коментира президентът Плевнелиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още