IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премиерът предлага да се строи трети блок на АЕЦ Козлодуй, без АЕЦ Белене

Основната причина е, че при изграждането на втората атомна централа би имало само руски капитали

11:43 | 16.03.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Премиерът предлага да се строи трети блок на АЕЦ Козлодуй, без АЕЦ Белене

Без да бъде категоричен премиерът Бойко Борисов изрази становище да не се строи втора атомна централа, а още един блок на АЕЦ Козлодуй. Това стана ясно от коментара на министър-председателя пред националната телевизия тази сутрин.

Основният мотив за вземане на подобно решение е, че проектът не е диверсифициран, т.е. в него се очертава да участват само български и руски капитали. 

Припомняме, че неведнъж от българска страна е посочвано през мандата на това правителство, че искаме в проекта да участват и европейски или американски фирми. 

Борисов съобщи, че още преди месец при посещението в Москва на министрите Симеон Дянков и вече подалият оставка Трайчо Трайков е поръчал „да кажат на руснаците, че няма да строим АЕЦ Белене“. Но от друга страна, тъй като единият от двата реактора за АЕЦ Белене вече е почти готов и част от средствата за него са платени на руската страна, то той може да бъде закупен, за да бъде използван по-късно на площадката на АЕЦ Козлодуй, обясни Бойко Борисов.    

Премиерът посочи, че АЕЦ Белене има лиценз и може да започне да се строи от утре, но за проекта липсва финансово-икономическа обосновка.

"Не се знае каква е цената, какво е бъдещето на централата след 20-30 години и най-важното - проектът не е диверсифициран“, заяви Борисов.

Той смята да предложи на президента Плевнелиев да обмисли възможността за провеждане на референдум за строителството на АЕЦ Белене и за проучванията за шистов газ, на които беше наложен мораториум. Борисов обаче не отговори какво ще бъде окончателното решение за АЕЦ Белене, ако населението се обяви „за“ строителството на атомната централа.

Премиерът уточни, че правителството ще изчака още около месец консултантът HSBC да изготви доклада за целесъобразността на АЕЦ Белене, а окончателното решение ще бъде взето от Народното събрание.

Вариантът за строителството на още един или два реактора на площадката на АЕЦ Козлодуй съществува от години, но след направените първоначални проучвания не е работено по въпроса. Аако се стигне до това решение, при всички случаи строителството ще отнеме повече време, отколкото ако се продължи с реализацията на АЕЦ Белене.

Ядрени експерти смятат, че по технически причини на една площадката трябва да се строят повече от един атомен реактор. Въпреки че предназначеният за АЕЦ Белене реактор би могъл да се използва и за АЕЦ Козлодуй, окомплектовката към него е различна, което би могло да го оскъпи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
anatoli75
преди 12 години
Премиера пак се изказва неподготвен, в близките 7-8 год не може да започне строителство на площадката на АЕЦ Козлудуй,а да вземаш реактор който да монтираш след 10г.е меко казано глупост,но все пак какво да се очаква от премиер-пожарникар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Vinagi Gol
преди 12 години
не знае каква, ще бъде цената на Централата или на ел. енергията. Ако е първото лошо, ако е второто и очаква тя да бъде по-ниска след 20-30 г. от колкото сега, още по-лошо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още