IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трайков: Има три варианта за строителство на ядрени реактори у нас

Продължават преговорите с Русия за цената на АЕЦ Белене, коментира министърът на икономиката и енергетиката

10:39 | 08.02.12 г. 7
Автор - снимка
Създател
Трайков: Има три варианта за строителство на ядрени реактори у нас

Има три варианта за строителство на ядрени реактори у нас, каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в сутрешното предаване на Нова ТВ.

Вариантите, които посочи Трайков са: строителство на втора атомна централа (АЕЦ Белене), изграждане на един нов блок на площадката на АЕЦ Козлодуй и строителство на два нови блока на АЕЦ Козлодуй.

През последните месеци министърът възроди съществуващата от над 15 години идея за строителство на нов реактор на площадката на АЕЦ Козлодуй.

След изказвания на експерти, че по технически причини на една площадка на ядрена централа трябва да има поне два блока, днес Трайков посочи и трети вариант като възможен за по-нататъшното развитие на атомната ни енергетика - два нови реактора в Козлодуй .

Министърът отново не се ангажира с определен срок за вземане на последното решение за строителството на АЕЦ Белене и съотгветно за подписването на окончателния договор. Той заяви обаче, че това ще стане сравнително скоро. 

По думите на Трайков основните въпроси, по които продължава да се преговаря с руската страна, са разпределението на риска, цената на кредита и така наречения ескалационен индекс (от него зависи с колко ще бъде увеличена базовата цена на бъдещата централа).

Министър Трайчо Трайков отрече да има някаква "енергийна" връзка между визитата на американския държавен секретар Хилари Клинтън у нас и последвалото веднага след това негово и на министъра на финансите посещение в Москва.

Трайков поясни, че е разговарял с руския си колега Сергей Шматко по различни енергийни въпроси, включително за проекта за газопровода "Южен поток" и АЕЦ Белене, но окончателно решение не е взето, защото по думите му обстановката е динамична.

Интересът на САЩ към българската енергетика Трайков обясни с факта, че енергийната сигурност се разглежда като част от колективната сигурност в рамките на НАТО.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
rumen221
преди 12 години
За ЕНЕРГИЙНАТА СИГУРНОСТ, ШИСТОВ ГАЗ СЕ ДОБИВА САМО В ПОЛУ-ПУСТИННИ И ПУСТИННИ МЕСТНОСТИ Защото след десетина години добив ВСЯКА МЕСТНОСТ СТАВА ПУСТИННА!!!- Проблема енергийна сигурност, не е нито труден нито сложен за решаване... - ОСНОВАТА НА Българската енергетика през следващите 50-100 години е АЕЦ Белене! Тя е ВЪПИЮЩА НЕОБХОДИМОСТ В нея задължително трябва да се инвестират ЧАСТНИТЕ ПЕНСИОННИ ФОНДОВЕ!!!- Земеделската земя е вечна!!! Затова шистов газ от Добруджа СРЕЩУ ПРЕВРЪЩАНЕТО И В ПУСТИНЯ - изобщо не ни трябва 1. АЕЦ Козлодуй ТРЯБВА да работи само за вътрешния пазар, защото е правен с нашите пари и себестойността на тока от него е само 0,169 стотинки СЕГА КУПУВАМЕ ЗЕЛЕН ТОК ПО 75 СТОТИНКИ!!!2. Необходимо е днешните - "Свободен" и "Регулиран" пазар, наложени от "Енергийната мафия", да се заменят с доказано работещия... - "Регламентиран (чрез закон) пазар и разделяне участниците в играта на:- Производители;- Преносители; - Търговци на енергия!Що е това...? Това разделение ще ликвидира днешния монопол на ЕРП-тата и ГАЗОВИТЕ МОНОПОЛИСТИ1. Печалбата на Производителите Преносители трябва да се лимитира до 10% и се въведе контрол на инвестициите.2. Търговците на енергия, да продават до 50% от консумацията в най-много три (от общо седемте) социално-икономически Области (ЗЗК) и с лимитирана печалба до 10% (ЗЗК).3. Едва при тези условия - Пазара решава проблемите...4. Зелената енергия не е само свръхскъпата от "Възобновяеми" източници..., а и всяка друга "Невъглеродна"... Ядрената също е "Зелена", при това е неприлично евтина себестойността на козлодуйския ток на 1 до 4-ти реактори беше 0.2, а от Белене ще е 3 стотинки !!! ЗАТОВА КОРУМПИРАНИ ЕВРО-ТАРИКАТИ НИ КАРАТ ДА ГИ ЗАКРИЕМ!!!5. Шистов газ не ни трябва, защото в България има разработени и "запечатани" уранови находища, със залежи за стотици хиляди години..., чрез които можем да станем не просто Свръхнезависими..., а ЕНЕРГИЙНИТЕ ГОСПОДАРИ на Европа!ЗА СЕГА ОБАЧЕ ЧАКАМЕ ШЕВРОН ДА НАПРАВИ ТЪРГОВСКО ОТКРИТИЕ, НА АНТРАЦИТНИТЕ ВЪГЛИЩА В ДОБРУДЖА, ЗА ДА ГИ ОБЯВИ ЗА СВОИ- За да се случи всичко това, обаче..., е необходим Патриотизъм и "Политическо дупе", а не чуждопоклонничество...и алчност...! Всичко друго е от Лукавава и от Златния телец!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
Александър_
преди 12 години
Аз лично мисля, че ядрената енергия би ни направила по-независими.Относно горивото - първо то се произвежда не само от Русия, но и от други държави. Същото е и с природния газ, но за разлика от урана, при природния газ поради технически причини ни е изключително удобно да получаваме газ от Русия и неудобно от други държави.Същото е и по въпроса за хранилищата.Не че Русия не би могла да ни оказва натиск, но от една страна едно е да ти спре газта и просто да няма какво да правиш и друго е да каже, че повече няма да ти продава ядрено гориво и да приема ядрените отпадъци. Във втория случай имаш време за реакция примерно няколко месеца и можеш спешно да уговориш някаква сделка с друга държава. Вярно най-вероятно заради краткия срок ще е по-скъпо, но все пак няма го този тип извиване на ръце.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 12 години
Виждам и четвърти вариант - 3 нови блока в козлодуй =)Инак за енергийната ни "независимост" - ние ли си произвеждаме ядреното гориво? Къде отива отработеното такова? Наистина ли някой си мисли че атомните централи ни правят енергийно независими? Изобщо какво ни е независимото на нас?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Императорът
преди 12 години
2 - и защо да е самоубийство ?!? Но по-страшният факт е, че докато тия дърдорят, времето тече и в един момент ще станем енергийно зависими от други страни... а с техните *** стратегии, можем да станем енергийно зависими ДОРИ и при строеж на нови мощности...Пълното ми мнение - тук:http://nekov.blog.bg/***/2012/02/09/quot-atomi-quot-ili-sveshti-nie-reshavame.898450
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Lucifer
преди 12 години
...ако все пак не можем да минем без Руска АЕЦ, то най-"приемливо" е 2-ва нови реактора в Козлодуй, за Белене си е самоубийство от всякъде за БГ а и изобщо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
dakl
преди 12 години
...." Този като говори защо поне малко не помисили.Енргийната сигурност на НАТО дали поне малко не се влияе от политиката на държави като Германия и Франция , че САЩ допряха до бедна България!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още