IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изборът АЕЦ Белене и/или нови реактори в АЕЦ Козлодуй

Подготовката в Белене е практически завършена, докато за нови реактори в Козлодуй ще са необходими проучвания като за нова площадка, посочва енергиен експерт

08:44 | 03.02.12 г. 48
Автор - снимка
Създател
Изборът АЕЦ Белене и/или нови реактори в АЕЦ Козлодуй

Сагата с взимането на окончателното решение за строителството на АЕЦ Белене продължава. По последна, но неокончателна информация, решението ще бъде взето до края на март. Към момента на държавно ниво, поне по официални данни, няма явни индикации накъде „клонят“ нещата. Все още се чака пълният доклад на консултанта HSBC, но според предварителния АЕЦ Белене „има бъдеще“ и „може да бъде печеливша“.

Наскоро енергийният министър Трайчо Трайков публично коментира, че на площадката на АЕЦ Белене може да се изградят „най-различни неща“, освен централа. Още на следващия ден той обаче уточни, че това съвсем не означава, че няма са строи нова АЕЦ и че преговорите с руската страна продължават интензивно до взимането на окончателното решение, което може да стане „до няколко седмици“.

Трайков в същото време отбеляза, че друга възможност за развитие на атомната ни енергетика е строителството на нов, седми реактор на площадката на АЕЦ Козлодуй. Аргументите на министъра основно бяха, че това евентуално би станало по-лесно от изграждането на АЕЦ Белене, защото на площадката на АЕЦ Козлодуй има изградена инфраструктура и са направени предварителни проучвания.

Енергийният министър същевременно не посочи, дали строителството на АЕЦ Белене и на нов реактор на АЕЦ Козлодуй се разглеждат като алтернативи, или може да се осъществят и двата проекта.

Нови реактори на АЕЦ Козлодуй

Всъщност, идеята за строежа на площадката на АЕЦ Козлодуй на нови блокове датира от около 20 години, казаха за Investor.bg енергийни експерти. Един от възможните подходи при строежа на ядрени реактори е именно изграждане на нови блокове на съществуващи площадки, особено в края на експлоатационния срок на работещите там блокове.

А първоначалните срокове за експлоатация на двата реактора изтичат – на единия през 2017 г., а на другия през 2019 г. И макар че вече се задвижи процедурата по продължаване на лицензите им за работа поне с 10 години, сега е моментът да се реши дали ще се строят нови ядрени реактори в АЕЦ Козлодуй.

Става въпрос за изграждане именно на два, а не само на един нов ядрен реактор, коментира въпроса за Investor.bg енергийният експерт професор Атанас Тасев. Той подчерта, че тъй като това са изключително сложни за изпълнение и експлоатация обекти, строителството и съответно функционирането на една площадка едновременно на два или повече ядрени реактора е принципно технологично изискване при атомните централи, с цел по-голяма сигурност, безопасност и т.н.

Наистина има правени предварителни проучвания на площадката на АЕЦ Козлодуй за строителство на нови реактори, но те са с изтекла давност, а вече има и нови изисквания при строителството на реактори, каза Тасев. Той подчерта, че дори още тази година да започнат отново проучвания за строителство на седми и осми реактор в АЕЦ Козлодуй, то те сигурно ще траят с години.

Защото независимо че има реактори на дадена площадка, то според правилата за ядрени централи, при планиране на строителството на нови реактори трябва да се извършат почти същия обем проучвания, анализи, разчети и т.н., както при нова площадка. Те включват и предпроектно проучване, извършване на Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) и други. А след получаването на всички необходими документи, би трябвало да се избере и фирма изпълнител.

Така че, строителството на нови реактори на площадката на АЕЦ Козлодуй би завършило най-малко 6-7 години след изграждането на АЕЦ Белене, смята енергийният експерт. Затова той препоръчва да се продължи със строителството на АЕЦ Белене, чиято подготовка за практическо изграждане вече е завършена.

Последна актуализация: 03:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

48
rate up comment 0 rate down comment 2
Баче Кико
преди 12 години
При цялото ми уважение към всички експерти - що ли ви не с***м в устенцата с това позорно петно върху българската енергетика, наречено Белене. Някой може ли да ми каже колко ще струва изграждането на мрежата за присъединяване, отчуждаване на земи и т.н. - май два пъти цената на централата? Ама все няма време, нали рубладжий? Все едно АСЕ няма да захлебят и в двата случая - и при изграждане на Белене, и при допълнителни мощности в Козлодуй.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 1 rate down comment 2
Императорът
преди 12 години
http://nekov.blog.bg/***/2012/02/09/.898450По-подробно моето мнение - туканка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 1 rate down comment 1
stone kold
преди 12 години
Япония възнамерява към април да пусне отново в експлоатация два ядрени реактора в атомната електроцентрала ОхиВ момента работи само един от 11-те реактора в трите ядрени централи на базирания в Осака оператор "Кансай". Енергийната компания едва покрива потреблението тази зима с помощта на пестене на електричество от клиентите и съдействие от страна на други фирми. Кансай обичайно разчита на ядрената енергия за около 50% от производството си на електроенергия.Понастоящем в Япония функционират само три от общо 54 ядрени реактораи япония ли не знае за шистовия газ? или те са балъци и ползват АЕЦ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 1 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
съгласен тук има адски много пари но една шепа хора правят така 4е за народа да няма пари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 5 rate down comment 1
Императорът
преди 12 години
И не казвайте, че няма пари - това са глупости - ПАРИ ИМА !!! България храни най-многобройната администрация на 1000 граждани може би в цял свят. България храни 1 000 000 паразитни ***, за чиято издръжка отиват над 3 МИЛИАРДА на година - тоест на всеки 3-4 години мръснокафявите изяждат и изпиват по един атомен реактор !!!!Във връзка с казаното от Боко - че Българите трябвало да инвестират - защо АЕЦ Белене не се оформи като акционерно дружество и не се даде възможност на хората да инвестират в нея? Възможно е емитирането на три финансови инструмента - акции, облигации и ценни книжа по схемата "плащаш сега, получаваш електроенергия на по-ниски цени след 10 години". Хората могат да дадат поне 30% от нужната сума... и за 25-30% може да се привлече чужд инвеститор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 7 rate down comment 1
Императорът
преди 12 години
ДА - нови атомни мощности ТРЯБВА да сес троят, за да не изподнем в енергийна зависимост и то скоро.ДА - България има пердостатъчно находища на уран - и добивът трябва да се възобнови. Да бъдат пратени в урановите мини извършители натежки криминални престъпления - и от тая *** да има някаква полза.Обогатяването на уран е сложна технология и за моментът не можем да си я позволим.Ядрените отпадъци могат да бъдат складирани и тук. 40% от България е карстов район, богат на пещери и пропасти - достатъчно е отпадъците да се складират на километър дълбочина, да се зазидат с бетон и олово и да бъдат напълно безопанси, поне обемът им не е голям.НЕ - Българските ядрени енергийни мощности НЕ БИВА да бъдат чужда собственост - защото утре, когато бъдем напълно зависими от тези мощности, те ще ни хванат за гушата и ще ни диктуват непосилни цени на тока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 0 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
колеги каквотии и да си говорим онези отгоре ще направят каквото им е изгодня за тях според подкупа така 4е да не се караме напразно на мен ми е все тая ве4е каквото искат да праят, каквото зависи от мен в живота ми и обкръжението се старая да оптимизирам и да живея по природосъобразно и добре, виждам че колкото и да спорим нещата ще бъдар решени някъде на високо ниво без дори да знаем какво става
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 0 rate down comment 0
mapto
преди 12 години
Нещо лично изглежда съм те засегнал, щом така пиперливо отговаряш. Прощавай, не е било нарочно.За другото - ти си имаш твое мнение, аз си имам мое, а другите сами ще си изградят техните, ако ме разбираш ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 0 rate down comment 5
all_trader2
преди 12 години
mapto я се успокой и недей да дрънкаш за неща които не са ти ясни а пък това дали Люба е журналистка или не не си ти тоя *** дето ше каже
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 1 rate down comment 0
mapto
преди 12 години
Реакторите се конструират така, че да работят с различна суровина. Американски или френски обогатен уран не става за руски реактори. България няма да може да обогатява, защото първо трябва да стане ядрена сила, което е накратко казано - невъзможно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още